cand UEFA a anuntat instituirea unor norme financiare si de infrastructura stricte, fara de care echipele din Europa nu pot activa in primele ligi fotbalistice. In tara, nimeni n-a luat in seama avertismentele. Acum, industria fotbalistica din Romania pare sa fi ajuns pe marginea prapastiei.Incepand de anul trecut, conditiile forului continental au inceput sa fie implementate si in Divizia A, provocand primul soc major. Cluburile au facut fata cu mare greutate pana si celor mai elementare cerinte: achitarea datoriilor catre angajati, instalarea de scaune pe stadioane, dotarea arenelor cu toalete, instalarea unor cabinete medicale, prezentarea dovezii ca li s-a facut auditul. Pentru sezonul 2005-2006, UEFA cere, in plus, amenajarea terenurilor de antrenament cu gazon artificial, refacerea suprafetelor de joc, angajarea unor antrenori calificati, efectuarea din timp a auditului si construirea realista a bugetului, care trebuie facut public din timp. Aceste cerinte au facut deja primele victime, doua echipe – Sportul Studentesc si Apulum Alba Iulia – neprimind licenta pentru a juca si la anul in Divizia A. Neindeplinirea acestor conditii poate duce, in ultima instanta, la consecinte dramatice, echivalente cu colapsul fotbalului in Romania: neinscrierea cluburilor in prima divizie si refuzul UEFA de a accepta echipele in competitiile continentale!Viorel Duru, seful Comisiei de Licentiere a Federatiei Romane de Fotbal, persoana care asigura implementarea normelor sub supravegherea stricta a inspectorilor UEFA, incearca sa-si ascunda scepticismul in spatele unor declaratii neutre. Previziunile sale sunt insa negre: „In ultimii ani, lucrurile s-au miscat putin. S-a mai dat o pensula, s-a mai pus o baterie la dusuri. Problema e ca nu evolueaza cu viteza necesara pentru a ne alinia la noile standarde obligatorii. Sunt pesimist“, explica Duru. Seful comisiei de licentiere spune ca nu exista o viziune la nivel national si ca totul a ramas doar la stadiu de colocviu. „Pentru mine, e clar: fara ajutorul Guvernului, n-avem nici o sansa. Dupa toate calculele, e vorba de investitii in stadioane in valoare de sute de milioane de euro! E o mare inselatorie sa credem ca se rezolva problemele cu cinci-sase milioane de euro“, continua Viorel Duru.
Tavalugul Uniunii Europene vine peste Divizia A
Noile norme intra in vigoare treptat, dar UEFA asteapta ca toate cluburile sa corespunda incepand cu 2010. Simpla enumerare a investitiilor pe care trebuie sa le faca echipele este suficienta pentru a justifica scepticismul specialistilor. Terenurile trebuie refacute, pentru a avea dimensiunile standard, de 105×68 metri, care sa fie practicabile pe orice vreme. Va fi obligatorie instalatia de nocturna pe toate stadioanele si, de asemenea, se cere ca toate arenele sa aiba minimum o treime din tribuna acoperita. O alta cerinta a UEFA este amenajarea de parcari pentru cel putin 10% din capacitatea stadionului (de exemplu, la un stadion de 15.000 de scaune vor fi necesare 1.500 de locuri de parcare), dar si alte facilitati, cum ar fi cele pentru bazele de pregatire, care vor trebui dotate cu terenuri sintetice. Seful Comisiei de Licentiere a avansat si cateva exemple de sume care vor trebui investite. Din discutiile cu specialistii romani si straini, costul unui loc in cazul construirii unui stadion nou se ridica la cel putin 3.000 de euro. Un stadion de 10.000 de locuri ar costa 30.000.000 de euro. Unul de 100.000 de locuri – aproximativ un miliard de euro. Un teren artificial ar necesita cel putin 600.000 de euro. Sunt investitii pe care cluburile nu le pot face. Nici conditiile financiare cerute de UEFA nu sunt deloc blande. Din 2007, fiecare club trebuie sa prezinte situatia specifica (bilantul profit-pierderi), bugetul pentru sezonul urmator insotit de dovezile ca este realist, cum ar fi contractele de publicitate si de sponsorizare, precontractele transferurilor etc. Acestea vor fi insotite de evaluarea capitalului pe care-l are clubul, iar plafonul de indatorare nu trebuie sa fie mai mare decat capitalul social. In plus, va fi necesar ca abaterile sa nu depaseasca 10% din fluxul de trezorerie lunar. Normale pentru o societate comerciala obisnuita, aceste norme sunt ceva de domeniul SF pentru cluburile de fotbal, care, pana de curand, nu declarau nici macar banii incasati din transferurile de jucatori.Acestei presiuni a forului fotbalistic continental i se adauga tavalugul Uniunii Europene, la care vom adera in 2007.
Timpul nu mai are rabdare cu fotbalul romanesc
26 mai 2005, 12:00
Ultima modificare în 26 mai 2005, 15:00
cand UEFA a anuntat instituirea unor norme financiare si de infrastructura stricte, fara de care echipele din Europa nu pot activa in primele ligi fotbalistice. In tara, nimeni n-a luat in seama avertismentele. Acum, industria fotbalistica din Romania pare sa fi ajuns pe marginea prapastiei.Incepand de anul trecut, conditiile forului continental au inceput sa fie implementate si in Divizia A, provocand primul soc major. Cluburile au facut fata cu mare greutate pana si celor mai elementare cerint
Etichete: arhiva,
uefa
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook