Parlamentarii pregătesc mai multe modificări ale legii educației. Una dintre ele vizează numărul de ore petrecut de elevi la şcoală.
O propunere de modificare a legii educaţiei, ajunsă în comisia de învăţământ de la Senat, prevede că numărul de mediu de ore pe care elevii din învăţământul preuniversitar îl vor petrece la şcoală va fi de 20 de ore pentru clasele primare, 25 pentru gimnaziu şi 30 pentru liceu, informează hotnews.ro. Printre iniţiatorii proiectului de lege de la Parlament se află şi Ecaterina Andronescu, noul ministru al Educaţiei. Schimbarea propusă de parlamentari arată că numărul mediu de ore pe săptămână prevăzut în planurile cadru va fi de 20 de ore la clasele primare. La fel, la gimnaziu numărul mediu de ore va fi de 25 de ore pe săptămână, iar la liceu numărul mediu va fi de 30 de ore săptămânal. În prezent, legea educaţiei prevede că numărul de ore minim şi maxim este stabilit de ministrul Educaţiei prin ordin de ministru.
În prezent, planurile-cadru pentru clasele primare, valabile din 2013, arată că la clasele primare orele săptămânale pe care le urmează un elev sunt după cum urmează:
Clasa pregătitoare-a: minimum 19 ore, maximum 20 de ore
Clasa I-a: minimum 20 de ore, maximum 21 de ore
Clasa a II-a minimum 20 de ore, maximum 21 de ore
Clasa a III-a minimum 20 de ore, maximum 21 de ore
Clasa a IV-a minimum 21 de ore, maximum 22 de ore
La gimnaziu, planurile cadru adoptate în 2016 arată că orele săptămânale pentru fiecare parte în clasă sunt:
Clasa V-a: minimum 26 de ore, maximum 28 de ore
Clasa a VI-a minimum 28 de ore, maximum 30 de ore
Clasa a VII-a minimum 31 de ore, maximum 33 de ore
Clasa a VIII-a minimum 31 de ore, maximum 34 de ore
HotNews.ro.