După cinci ani de negocieri în care au fost sufocaţi de dobânzi anuale de circa un milion de euro, acţionarii Timpuri Noi au reuşit să vândă terenul platformei industriale, ultimul de asemenea anvergură dintr-o zonă centrală a Bucureştiului. Vânzarea marchează una dintre cele mai mari tranzacţii pe sectorul de terenuri, complet blocat în ultimii doi ani.

În câteva luni acţionarii Timpuri Noi vor încasa 34,6 mil. euro de la gigantul suedez Ikea, care se află la a doua achiziţie de aceeaşi amploare în acest an. Platforma mai cuprinde circa 6.000 mp disputaţi în justiţie, însă acţionarii fabricii speră să vândă până la sfârşitul anului şi acest lot tot către Ikea, pentru circa un milion de euro.

„Este o realizare pentru noi şi credem că este un preţ bun, chiar dacă ne pare rău că nu am vândut cu 93 mil. euro când am avut ocazia. Acum 16% din preţ se duce pe impozite, 20 mil. euro sunt datoriile la bănci (BCR şi BRD n. red.), iar restul merg pe relocarea activităţii. O să rămână nişte bani şi pentru dividende la acţionari ce vor fi date anul viitor“, povesteşte Adrian Breazu, preşedintele Consiliului de Administraţie al fabricii şi unul dintre negociatori.

Ikea a perfectat tranzacţia prin intermediul unui vehicol investiţional pe care îl controlează indirect – Interprime Properties, la trei luni după ce i-a plătit circa 30 mil. euro omului de afaceri Gabriel Popoviciu, pentru master franciza Ikea, prezentă cu o unitate în complexul comercial Băneasa Shopping City. Cu un singur magazin în România, Ikea a avut afaceri de 349,24 milioane lei (83,2 milioane euro) în 2009, în scădere cu 9%.

La masa negocierilor

Terenul Timpuri Noi a fost curtat de mulţi investitori în ultimii cinci ani de când stă la vânzare. Acţionarii companiei se mai gândesc şi acum cu jind la oferta de 93 mil. euro pe care au refuzat-o în 2007. Presaţi de datoriile acumulate în ultimii ani, proprietarii platformei erau decişi să vândă terenul chiar şi pe bucăţi doar ca să capitalizeze compania.

Pe lângă Ikea, la masa negocierilor s-au perindat majoritatea lanţurilor internaţionale de retail. Francezii de la Auchan au fost interesaţi de achiziţia întregului lot de teren, Kaufland vroia 20.000 mp pentru a-şi deschide o nouă unitate, Mega Image – parte a grupului belgian Delhaize – era interesat de 10.000 mp şi un investitor israelian intenţiona să construiască un hotel pe 4.000 mp din teren.

Adrian Breazu spune că a negociat cu reprezentanţii Ikea un an întreg şi nu a fost nevoie să lase din preţ, deoarece a primit o ofertă care a depăşit aşteptările acţionarilor.

0-54244-ikea.jpgSpre deosebire de marile tranzacţii cu terenuri din România, în cazul Timpuri Noi nu s-au utilizat serviciile unei companii de consultanţă imobiliară, iar vânzătorul nu a avut nici măcar o casă de avocatură care să îl reprezinte. Cumpărătorul a lucrat cu firma de avocatură Voicu Filipescu.

„Negocierile nu au fost intermediate de agenţii imobiliare şi nu am folosit serviciile nici unei firme de avocatură pentru că am avut experienţe triste în trecut. Am colaborat doar cu nişte avocaţi. Din partea noastră participau cinci oameni la negocieri, iar ei erau mai mulţi pentru că aveau şi avocaţi“, îşi aminteşte Breazu.

Condiţii pentru încasarea banilor

Acţionarii Timpuri Noi vor încasa banii abia peste câteva luni, deoarece trebuie să mai obţină un aviz de mediu şi să îşi mute restul producţiei. Compania a cumpărat încă din 2007 un teren de 1,5 ha în localitatea Jilava unde are mutată 70% din producţie. Banii necesari pentru achiziţia terenului au provenit dintr-un credit de 1,5 mil. euro.

„O condiţie în contract este să eliberăm terenul până la sfârşitul anului şi să mai obţinem nişte avize. Cu cât ne mişcăm mai repede cu atât vom încasa banii mai repede“, a explicat preşedintele CA.

Ulterior relocării, Ikea se poate apuca de demolări care costă în jur de un milion de euro din calculele reprezentantului Timpuri Noi care a luat în considerare şi demolarea pentru a creşte valoarea terenului. În plus mai trebuie ecologizaţi circa 200 mp de teren pe care au fost depozitate nişte rezervoare.

Un nou magazin Ikea ?

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat de primărie pentru Timpuri Noi prevede construcţia unui hotel, spaţii de birouri şi rezidenţiale. La un Coeficient de Utilizare a Terenului (CUT) de 4,5 se poate construi o suprafaţă de 225.000 mp.

„În timpul negocierilor nu am discutat nici un moment despre construcţia unui magazin pe acest teren, deci nu pot spune ce vor face acolo. Recent am aflat că în spatele fondului se află Ikea“, a menţionat Breazu.

Potrivit Bursei de Valori Bucureşti, Timpuri Noi a avut anul trecut venituri de 2,2 mil. euro şi datorii de 17,9 mil. euro.

0-54247-grafic.jpg„Mă bucur că am scăpat de teren într-un final. Acum mi-au crescut comenzile şi putem lucra fără presiune. Vom retehnologiza liniile de producţie şi de aici putem creşte frumos“, conchide Breazu.

Compania este listată pe bursa electronică Rasdaq şi este controlată de Asociaţia Salariaţilor cu 73,6% şi de SIF Munteania cu 21,9%.