Tescovina reprezintă acele resturi de pulpă, sâmburi şi coji de struguri rămase după prepararea vinului. Este de 7 ori mai bogată în antioxidanţi decât vinul. Tescovina este, de fapt, preparatul medicinal principal din struguri şi nu mustul sau vinul.
Potrivit oamenilor de știință, cea mai mare mare cantitate resveratrol se află în coajă și samburii strugurilor roșii sau negri, adică în tescovină.
Cum se prepară tinctura de tescovină
– 20g de tescovină uscată
– 100ml de alcool alimentar de 70 de grade
Cei mai indicaţi sunt strugurii roşii sau negri, recoltaţi din hibrizii producători, având în vedere că aceştia sunt mai rezistenţi la boli şi la dăunători şi nu sunt necesare, în timpul vegetaţiei, tratamente fitosanitare pentru combaterea acestora, ca la soiurile nobile, deoarece aceste fungicide şi pesticide au remanenţă (rămân) în coaja strugurilor.
La circa o săptămâna de la zdrobirea boabelor de struguri, mustul se separă de tescovină. Se obţine o treime de tescovină şi restul must. Pentru a o usca, tescovină se întinde într-un strat subţire într-o camera bine aerisită. Pentru deshidratarea completă ai nevoie de două-trei săptămâni. În tot acest timp, tescovina se întoarce pe toate părţile.
Este gata când rămăşiţele arată că nişte fructe confiate. La final, se trece printr-o sită mare pentru a înlătura smaburii. Pulberea astfel obţinută se păstrează în săculeţi de pânză.
Pentru a prepară tinctura, tescovina se pune într-o borcan şi pestea ea se toarnă alcoolul. Se închide ermetic cu filet şi se lasă 10 zile la macerat. Borcanul se agită de 3-4 ori pe zi. După acest timp, se strecoară şi se mai lasă la limpezit 6 zile în frigider. După decantare, se mai strecoară încă o dată şi se păstrează în sticluţe mici.
Cum trebuie consumată tinctura de tescovină
Se iau 20-30 de picături de tinctura de tescovină, de două-trei ori pe zi, înainte de mese. Acestea trebuie diluate cu puţină apă. Tratamentul durează două-trei săptămâni şi se poate relua după o săptămâna de pauză.
Beneficiile tescovinei
Consumul de tescovină poate ajuta în prevenirea a numeroase boli. Substanța din tescovină stimulează sistemul imunitar să atace celule tumorale, împiedicându-le să se dezvolte. În cazul bolnavilor de cancer, tescovina ajută corpul să elimine celulele canceroase, întărindu-le totodată pe cele sănătoase.
Iată beneficiile consumului de tescovină
– previne cancerul și formarea tumorilor
– ne protejează de bolile cronice
– încetinește procesul de imbratranire și apariția bolilor bătrâneții
– întărește vederea
– reglează colesterolul
– previne accidentul vascular
– lupta împotriva osteoporozei și reumatismului
– stimulează sistemul imunitar să atace celulele tumorale
– la bolnavii de cancer, tescovina ajută corpul să elimine celulele canceroase
– energizează organismul
– fluidizează sângele
– previne formarea cheagurilor de sânge