Emitentii noi care se indreapta catre BVB sunt motivul. Programul guvernamental pentru dezvoltarea pietei de capital, companiile private in cautare de solutii de finantare, Fondul Proprietatea, fuziunea cu Rasdaq, reprezinta tot atatea motive de speranta pentru jucatorii de la Bursa.
Ultimele societati care au depus cererea pentru inscrierea la Cota Bursei sunt Biofarm si Socep, tranzactionate in prezent la Bursa Electronica Rasdaq. Presedintele Comitetului pentru admitere la Cota din cadrul Bursei de Valori Bucuresti, Ioan Baciulescu, totodata si presedinte al Romexterra Finance, a declarat ca in ambele cazuri s-a dat avizul consultativ si s-a aprobat continuarea demersurilor de listare. Atat Biofarm, cat si Socep urmeaza sa fie listate la Categoria I a Bursei, ele indeplinind conditiile actuale de admitere la aceasta categorie.


In afara de societatile de la Rasdaq, exista mai multe companii, nelistate pana acum, care au simtit mirosul banilor de la Bursa si au intentia de a se lista.
Cony Sat, cel de-al treilea operator de cablu de pe piata autohtona, detinut de omul de afaceri galatean Catalin Chelu, se pregateste de listare, la fel ca si Continental Hotels. Atat momentul accederii la Bursa, cat si motivul difera. Primii cauta bani, in vreme ce lantul hotelier respecta o intelegere facuta la privatizare.









“In procesul de listare, mizam in primul rand pe societatile care fac parte din programul
“O piata puternica”, pe partea de infrastructura si utilitati.”

Stere Farmache,


director general BVB









Gregory’s, pe care toata lumea ii astepta la Rasdaq, sunt inca nehotarati, iar fuziunea BVB cu Rasdaq ii va indrepta, probabil, direct catre Bursa de Valori.
Proiecte aflate in faza incipienta mai sunt, insa deocamdata sunt tinute sub tacere, asteptandu-se momentul in care cotarea sa fie sigura.
Ceea ce mult timp parea a fi marea lovitura pe piata de capital, listarea companiilor de utilitati si de infrastructura, se va rezuma anul acesta, in cel mai fericit caz, la listarea Transelectrica.
Pentru perioada urmatoare exista si alte proiecte de listare la Bursa, in afara actiunilor. Intercapital Invest intermediaza deja doua emisiuni de obligatiuni, cele ale Estima Finance si International Leasing.


Titlurile de stat sunt deocamdata un vis indepartat pentru Bursa, neintrezarindu-se prea curand posibilitatea ca Banca Nationala si Ministerul Finantelor sa aprobe tranzactionarea acestora pe piata de capital, asa cum se intampla in majoritatea tarilor civilizate.
Cat priveste derivatele, directorul general al Bursei, Stere Farmache, a declarat ca se va merge, cel mai probabil, pe varianta de a construi aceasta piata in colaborare cu Bursa de la Sibiu. Aceasta din urma are deja o traditie in domeniul instrumentelor derivate, fiind infiintata in anul 1994 si incepand sa tranzactioneze derivate in 1997. La BMFMS se tranzactioneaza in acest moment 22 de tipuri de contracte futures si 22 de tipuri de optiuni.