Majoritatea tinerilor care aplică CV-uri în vederea medierii au pretenţii foarte mari corelate cu experienţa în muncă şi cu studiile pe care le au în momentul respectiv, aceasta fiind una dintre cauzele majore pentru care nu există reuşită în medierea unora dintre aceştia, cred specialiştii în HR
"Majoritatea tinerilor care aplică CV-uri în vederea medierii au pretenţii foarte, foarte mari corelate cu experienţa în muncă şi cu studiile pe care le au în acel moment. Prin urmare, cred că şi o conştientizare a candidaţilor în general, indiferent de domeniul din care vin aceştia şi de segmentul de vârstă, le-ar fi de folos, pentru că nu poţi obţine un post de conducere neavând experienţă, fie el chiar şi voluntariat. Trebuie să îmbrăţişezi ideea companiei respective, viziunea şi ceea ce se întâmplă exact în cadrul acesteia. Astea sunt şi problemele majore pentru care nu reuşim să mediem unele persoane indiferent de segmentul de vârstă’, a spus Andrei Miloşi, HR Recruiter la Solid Consult Time, potrivit Agerpres.
În ceea ce priveşte reconversia profesională, la care se poate apela la un moment dat, acesta sfătuieşte persoanele care doresc să-şi schimbe profesia să apeleze la un specialist, la o consiliere profesională, caz în care pot fi făcute nişte teste care au ca scop orientarea acelei persoane în alegerea noii cariere.
"Pentru o persoană de peste 35 de ani, care doreşte să îşi schimbe profesia, reconversia profesională trebuie aleasă de fiecare în funcţie de latura de care el simte că se apropie foarte bine. Un economist, de exemplu, poate să devină un om de resurse umane. Am avut şi astfel de colegi care au terminat ASE-ul şi au trecut la resurse umane, făcând acele cursuri de formare profesională. Bineînţeles, la început, ca în orice domeniu nou în care intri, eşti luat de jos – de la junior -, pe urmă, treptat, se avansează în carieră. Depinde de fiecare candidat ce îşi doreşte cu adevărat, unde se simte bine şi în ce zonă doreşte să facă această reconversie, pentru că este posibil să greşească şi a doua opţiune. Cel mai sigur ar fi apelarea la un specialist, la o consiliere profesională, se fac nişte teste, care bineînţeles sunt atestate, şi acele teste îl ajută să decidă în sensul în care doreşte să se orienteze în carieră’, a explicat Miloşi.
"Mai multe şanse pentru un loc de muncă"
Andrei Miloşi a mai spus că cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă pot apela la proiectul ‘Mai multe şanse pentru un loc de muncă’.
"Proiectul se adresează persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, indiferent de segmentul de vârstă sau domeniul de activitate al acestora, studii sau formarea deja profesională pe care o au la bază. Ei pot depune un CV în cadrul proiectului, condiţia fiind ca aceste persoane să nu mai lucreze în momentul aplicării pentru că una dintre cele trei condiţii esenţiale ale proiectului este că această persoană trebuie să aibă domiciliul în Bucureşti sau Ilfov – pentru că este raza de acţiune a proiectului. De asemenea, aceasta nu trebuie să nu fie înscrisă la vreo formă de învăţământ în momentul aplicării şi să nu aibă niciun venit. Poate fi şomer sau cu indemnizaţia de şomer finalizată, adică persoană aflată în căutarea unui loc de muncă’, a precizat specialistul în resurse umane.
El a subliniat că, deşi proiectul este dedicat în principal tinerilor, au aplicat şi candidaţi cu vârsta în jur de 50 de ani, reuşindu-se plasarea acestora în lanţuri de hipermarketuri.
‘Avem absorbţie indiferent de segmentul de vârstă. Din 13 persoane angajate în două luni, şapte persoane depăşesc 30 de ani, iar celelalte au vârsta de 25 de ani. Practic, există o nişă liberă în care majoritatea sunt în ascensiunea carierei şi doresc să se afirme într-un alt domeniu sau într-un alt context sau pur şi simplu nu vor să accepte pachetul salarial pe care îl oferă compania parteneră’, a completat Andrei Miloşi.
Proiectul ‘Mai multe şanse pentru un loc de muncă’ este derulat de Universitatea Politehnica Bucureşti, în perioada noiembrie 2010 – octombrie 2012, în parteneriat cu Solid Consult Time şi Extreme Training.
Beneficiarii acestui proiect sunt 500 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în special tinerii, din regiunea Bucureşti – Ilfov.
Sursa: Agerpres