Cele mai cautate zone sunt satele din sud-estul si nord-vestul Capitalei, unde terenurile nu sunt supraevaluate. In Cernica, Mogosoaia, Domnesti sau Catelu se mai gasesc inca terenuri cu 3-8 dolari metrul patrat. „Cele mai cautate sunt terenurile cu suprafete de 500-600 mp, iar cei mai multi cumparatori au varsta sub 35 de ani”, afirma Eduard Traistaru, directorul companiei imobiliare Edimob. El sustine ca cei mai multi cumparatori care au incheiat contracte de la inceputul acestui an au solicitat toate ofertele, fara preferinte de localitate, dar care sa se incadreze intr-o anumita suma de bani. „Pentru noi, tendinta de retragere catre periferia Bucurestiului este un semnal ca preturile la locuintele din vechile apartamente nu vor creste in perioada urmatoare”, afirma Bogdan Cristescu, agent imobiliar.
Un apartament face cat 500 mp de teren si o casa
Cele 19 contracte de vanzare terenuri incheiate de agentia imobiliara Edimob de la inceputul acestui an nu depasesc 5.000 de dolari/contract. Directorul agentiei afirma ca 12 dintre clientii care au incheiat contracte si-au vandut, prin intermediul aceleiasi firme, garsonierele sau apartamentele cu doua camere. „Cei mai multi dintre ei au apelat la agentie pentru a vinde locuintele si au ales terenurile din sate pentru a-si construi case modulare. Cu banii obtinuti din vanzarea unui apartament cu doua camere, aproximativ 12.000 de dolari, o familie poate achizitiona un teren de 400-500 metri patrati si primul modul de casa, care costa intre 7.800 si 11.000 de dolari, fara instalare”, precizeaza Eduard Traistaru. Casele modulare sunt constructii din lemn cu izolatie termica incorporata si pot fi achizitionate in etape. Modulele sunt comandate in functie de capacitatea de plata, iar montajul lor permite marirea suprafetei locuibile prin achizitionarea unui nou modul, respectiv o noua incapere adaugata la constructia veche.
Terenurile care sunt cautate de aceasta categorie de clienti nu fac parte din zonele monopolizate pentru cartiere cu vile luxoase. In Mogosoaia, un metru patrat de teren intravilan din cartierul de vile costa 15-25 de dolari, in timp ce in sat pretul terenului nu depaseste 8 dolari/mp. O situatie similara este si in Cernica, unde pot fi cumparate terenuri cu preturi cuprinse intre 5 si 25 de dolari/mp. In zonele in care pretul terenurilor depaseste 10 dolari/mp, fenomenul de migrare nu este resimtit. Astfel, pentru zone ca Otopeni, Baneasa sau Corbeanca, unde pretul terenului nu este mai mic de 15 dolari, nu s-au incheiat contracte de vanzare cu clienti proveniti din categoria mentionata.
Unul dintre cei care au apelat la aceasta formula de locuinta, Tudor Dragomir, sustine ca renuntarea la apartamentele din Bucuresti este determinata si de costurile mari de intretinere a acestora. „Am sperat mai multi ani la rand ca ponderea intretinerii apartamentului in bugetul familiei se va stabiliza sau va scadea. Desi in fiecare luna intra in casa aproximativ 400 de dolari, niciodata nu ne ajung banii. Costurile apartamentului cu doua camere pe care l-am avut erau de aproximativ 80 de dolari. Am gasit o oferta de case modulare complexe a firmei Modul House din Suceava, pentru care costurile de intretinere lunara, pentru aceeasi suprafata locuibila, sunt in medie de 50 de dolari. Cum in acest an familia va mai creste cu un membru, nu-mi mai pot permite sa platesc intretinerea la bloc. Am cautat la sapte agentii imobiliare o oferta de teren care sa-mi convina, dar acestia aveau comisioane mari care incarcau preturile. In timp ce vizionam terenuri insotit de agenti imobiliari, am primit o oferta convenabila de la un taran din Cernica, pentru un teren de 472 mp cu patru dolari/mp. Din acel moment nu mi-a ramas decat sa astept sa vand apartamentul. Am obtinut pe cele doua camere din Crangasi 12.400 de dolari, am cumparat terenul cu 2.000 de dolari cu toate cheltuielile, iar acum am reusit sa torn fundatia. La sfarsitul lunii martie astept ca firma din Suceava sa livreze modulele si sper ca pana in iunie sa ma mut cu familia in casa noua. Pana la toamna, inainte sa vina frigul, mai trebuie sa cumpar o centrala termica cu aproximativ 1.200 de dolari si am incheiat cu capitolul intretinere la bloc pentru cinci persoane, iar daca numarul de camere este deocamdata insuficient, problema asta sper sa o rezolv anul viitor. Cu un credit la banca si ceva economii, sper sa pot cumpara si cel de al doilea modul, care costa cam 6.500 de dolari.”
O oferta globala depinde de finantare
Cele trei-patru agentii imobiliare care au sesizat tendinta de retragere a familiilor cu venituri medii catre localitatile limitrofe Capitalei prospecteaza piata in vederea unui proiect mai amplu pentru realizarea unor grupuri de locuite modulare in localitatile din jurul Bucurestiului. Costul unor astfel de locuinte nu ar trebui sa depaseasca 16.000 de dolari pentru o suprafata locuibila de 80 de metri patrati.
„Realizarea unui astfel de proiect este dependenta de sursele de finantare”, afirma Grigore Vasiliu, presedintele agentiei imobiliare InterCasa. El sustine ca cererea este suficient de mare, dar multi dintre solicitanti nu au unde sa locuiasca in perioada de timp care se scurge intre vanzarea actualei locuinte si constructia casei modulare. Cu aceasta problema s-a confruntat si directorul agentiei Edimob. Eduard Traistaru afirma ca, pe langa cele 19 contracte de vanzare terenuri incheiate, au mai existat sapte solicitari de aceeasi natura, dar acestia au renuntat pentru ca nu au unde sa locuiasca intre timp. „Doar doi dintre cei 19 au avut curajul sa-si asume riscul vanzarii apartamentului, iar pana la finalizarea constructiei sa inchirieze o garsoniera. Multi se tem ca perioada constructiei se va prelungi si vor cheltui pe chirii o mare parte din banii incasati din vanzarea apartamentelor”.
Agentiile imobiliare, aflate intr-o acuta criza de clienti, nu vor sa piarda o astfel de oportunitate. Din acest motiv, intermediarii cauta solutiile de finantare, astfel incat perioada de timp ce se scurge de la vanzarea locuintelor vechi pana la finalizarea constructiei casei sa nu depaseasca doua luni.
Tinerii cauta terenuri mici de casa in jurul Bucurestiului
9 martie 2000, 12:00
Ultima modificare în 9 martie 2000, 14:00
Cele mai cautate zone sunt satele din sud-estul si nord-vestul Capitalei, unde terenurile nu sunt supraevaluate. In Cernica, Mogosoaia, Domnesti sau Catelu se mai gasesc inca terenuri cu 3-8 dolari metrul patrat. "Cele mai cautate sunt terenurile cu suprafete de 500-600 mp, iar cei mai multi cumparatori au varsta sub 35 de ani", afirma Eduard Traistaru, directorul companiei imobiliare Edimob. El sustine ca cei mai multi cumparatori care au incheiat contracte de la inceputul acestui an au solicit
Etichete: arhiva,
dolari
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook