Statul cheltuieste anual sute de mii de dolari pentru burse si, culmea, nu cere mai nimic in schimb. Nici o declaratie oficiala nu a reusit sa zdruncine convingerea romanilor ca bursele statului roman se dau pe sub mana si numai copiilor de "stabi". Andrei Marga este primul ministru care a demolat aceasta afacere. Din ordinul lui, s-a infiintat Oficiul National al Burselor de Studii in Strainatate, a fost numit un director care se bucura de respect si toate ofertele sunt facute publice. Mai m
Statul cheltuieste anual sute de mii de dolari pentru burse si, culmea, nu cere mai nimic in schimb. Nici o declaratie oficiala nu a reusit sa zdruncine convingerea romanilor ca bursele statului roman se dau pe sub mana si numai copiilor de „stabi”. Andrei Marga este primul ministru care a demolat aceasta afacere. Din ordinul lui, s-a infiintat Oficiul National al Burselor de Studii in Strainatate, a fost numit un director care se bucura de respect si toate ofertele sunt facute publice. Mai mult, Marga a „adus” oferte de la universitati de prestigiu, din peste 50 de tari, mult mai multe decat in anii trecuti.
S-ar zice ca, in sfarsit, statul roman va avea elevi, studenti, profesori, doctori supereducati, la nivel mondial. Nimic mai fals.
Ofertele
sunt publice
Radu are acum 29 de ani. Mama lui a reusit sa termine doar patru clase primare, ceea ce nu a impiedicat-o insa sa inteleaga cat de important este sa cumpere carti pentru fiul ei. Cand a vazut atata truda si sacrificiu, Radu „a mancat” cartea si in liceu, si in facultate. Anul trecut, Radu a castigat o bursa pentru opt luni, in Belgia, pentru a se specializa in strategii si politici de comunicare europeana. La intoarcerea in tara, Radu se astepta sa munceasca „pe branci” pentru ca era dator statului roman. Insa institutia de stat care l-a trimis la bursa si al carei salariat este il pune sa trimita fax-uri si sa arhiveze ordine ale ministrului. Radu isi va achita „datoria”, dar are un singur tel in viata: sa plece, cat mai repede si cat mai departe din aceasta tara care, nici nu vrea sa stie cat este el de destept.
Ministerul Educatiei Nationale face publice ofertele de burse, atat cele stabilite prin acordurile bilaterale, cat si cele finantate de Guvernul Romaniei. Oricine este interesat isi poate depune dosarul pentru concurs. Castigatorul primeste maximum 1.000 de dolari pe luna, in functie de cheltuielile comunicate de universitatea primitoare. „Daca suma necesara este mai mare, diferenta trebuie acoperita din sponsorizari. Cand candidatul a fost nominalizat si actele sunt perfectate, intre acesta, Ministerul Educatiei Nationale si institutia care l-a recomandat, se incheie un contract. Potrivit acestuia, bursierul statului roman se angajeaza, iar familia gireaza, ca la sfarsitul perioadei de studii in strainatate sa se intoarca si sa lucreze un an in institutia de unde a plecat. Oficiul National al Burselor organizeaza din acest an plecarile”, ne-a declarat Mihaela Costache, directorul adjunct al oficiului.
In anul academic, 1998-1999, s-au primit oferte din partea a peste 50 de tari, de pe toate continentele. Ultimele cifre arata ca au fost acordate circa 1.300 de burse, pe perioade de la cateva saptamani, pana la unu sau trei ani. In bani, asta inseamna sute de mii de dolari.
In acest moment, nimeni nu stie pe unde sunt fostii bursieri, cu ce se ocupa ei. De cele mai multe ori, atunci cand ei sunt corecti si se intorc in tara, se lovesc de invidie, de buget de austeritate, de lipsa de interes. Asa ca singurul lor tel devine plecarea, departe si pentru totdeauna.
Statul nu se grabeste
sa recupereze pagubele
Cei care nu se mai intorc nu risca prea mult. Pana anul trecut, o oarecare evidenta o tinea Directia Relatii Internationale din MEN, care s-a tot „restructurat”; a avut trei directori intr-un an si documente pe masura. In mod normal, ar trebui sa se intenteze proces pentru nerespectarea contractului, iar girantul sa plateasca banii alocati in perioada bursei. Directia Contencios din MEN nu are o evidenta exacta a celor „datori” si nici nu va avea prea curand. In orice caz, un astfel de proces dureaza cel putin doi ani, adica timp suficient ca fostul bursier sa se aranjeze frumos in tara care stie sa-i aprecieze competentele.
An de an, invatamantul romanesc este subfinantat din lipsa de bani la buget. Cu toate acestea, statul roman isi permite luxul sa se lipseasca de abilitatile celor mai capabili tineri, scoliti la universitati celebre din toata lumea. In consecinta, toti mai multi tineri „se bat” pentru o bursa in strainatate, care este platita de stat si care ofera imediat posibilitatea de a pleca si munci in strainatate.
Marina Dohi