Tinerii români sunt îndemnați astăzi, chiar de ziua lor, să se alăture mișcărilor sindicale. Iată ce mesaj au transmis reprezentanții Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) Cartel ALFA.
Apel către tinerii din România, pentru a deveni sindicaliști
Astăzi, 12 august, este Ziua Internațională a Tineretului.
Cu această ocazie, Comisia Naţională de Tineret din cadrul Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) Cartel ALFA îi îndeamnă pe tinerii care au un loc de muncă să se înscrie și în sindicate.
Ȋn acest context, Cartel ALFA a lansat o campanie la nivel național.
„Studiile arată că tinerii din România nu îşi cunosc drepturile la locul de muncă, nu iau în calcul negocierea la semnarea contractului de muncă şi ştiu extrem de puţine despre ce reprezintă un sindicat.
În acest context, Cartel ALFA a iniţiat campania «Cum ţi-e la job azi?» pentru a educa tinerii din România aflaţi la începutul experienţei în piaţa muncii despre cum funcţionează un sindicat şi care este rolul acestuia.
Tinerii au nevoie de o chemare la acţiune, să înţeleagă că nu sunt singuri şi că împreună cu alţii ca ei pot lupta împotriva nedreptăţilor de la locul de muncă. Au nevoie de o mişcare care să le dea uneltele cu care pot echilibra dinamica angajator – angajat.
Facem apel la tinerii lucrători să se alăture mişcării sindicale: înscrieţi-vă sau organizaţi un sindicat acolo unde lucraţi. Nu există un răspuns mai bun la izolare şi disperare economică decât comunitatea şi acţiunea colectivă a mişcării sindicale”, se arată în mesajul de astăzi al Comisia Naţională de Tineret a Cartel ALFA.
Sindicatele sunt importante inclusiv pentru cei care lucrează în multinaționale
Tinerii lucrători trebuie să fie acceptaţi ca fiind colegii şi liderii de astăzi, nu de mâine, pentru a putea aborda cele mai presante probleme ale lumii, mai afirmă sursa citată.
Sindicatele ar trebui „să revigoreze structurile de tineret existente, să construiască altele noi şi să integreze pe deplin tinerii lucrători în procesele decizionale ale sindicatelor”, transmite Cartel ALFA.
Este oferit și exemplul altor țări unde, pe măsură de organizaţiile sindicale au recrutat tineri în structurile decizionale, numărul membrilor de sindicat a crescut, iar condiţiile negociate inclusiv pentru angajaţi din mediul privat, ai unor companii multinaţionale, sunt unele avantajoase.
„În România, tinerii din domeniile IT şi Comunicaţii au înţeles valoarea acţiunii colective pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă prin negociere colectivă şi dialog social.
Câştigarea unui nou contract social şi a unei tranziţii corecte, construirea unei mişcări sindicale mai puternice şi rezistenţa la forţele de divizare necesită ca sindicatele să fie creative, adaptative, strategice şi energice. Tinerii lucrători din sindicate sunt toate acestea şi chiar mai mult”, li se mai spune tinerilor din România.