Tinerii din Europa Centrală şi de Est (ECE) au o perspectivă clar pozitivă asupra viitorului şi dau dovadă de un nivel ridicat de flexibilitate în ceea ce priveşte propria carieră şi gradul de mobilitate în acest sens, conform rezultatelor primului Barometru Atitudinal din ECE al Bank Austria.
Bank Austria a comandat un studiu efectuat pe un eşantion reprezentativ de 15.000 de persoane din cincisprezece ţări, cu privire la aşteptările lor personale şi profesionale, studiu realizat de institute renumite, precum GfK Group, RmPlus, TNS şi PENTOR.
„Studiul ne-a permis să calculăm indicele de optimism. Putem observa foarte clar că, în afara câtorva excepţii, tinerii din toate ţările ECE care au participat la studiu au o perspectivă pozitivă asupra viitorului,” afirmă Müller. „Cu un indice de 68, tineretul polonez se află în fruntea tuturor celorlalte ţări, urmat îndeaproape de kazahi şi români care, cu un indice de 66, sunt convinşi că atât ţara lor, cât şi situaţia lor personală vor evolua destul de bine.”
Răspunsurile indică o tendinţă pozitivă constantă, dar arată şi câteva diferenţe interesante.
„În special în Polonia, Serbia, Rusia, Bosnia-Herţegovina şi Bulgaria, dar şi în Kazahstan, tânăra generaţie consideră că ţara lor cunoaşte o dezvoltare economică extrem de bună,” afirmă Martin Mayr, Economist Şef adjunct al Departamentului de Cercetare de Piaţă de la Bank Austria.
„Tinerii austrieci nu sunt la fel de entuziaşti ca cei din ECE. Ei nu au o neapărat o părere pesimistă despre dezvoltarea economică a ţării lor, dar le lipseşte optimismul.”
În Turcia, viziunea este în mod clar mai sumbră. Cauzele acestei atitudini, pe lângă mediul politic tensionat şi instabil, sunt inflaţia puternică, fluctuaţiile mari ale preţurilor şi ratele ridicate ale dobânzilor. O atitudine la fel de pesimistă întâlnim şi în Ungaria, unde se resimte din plin situaţia economică extrem de grea, după implementarea schimbărilor fiscale necesare.
Diferenţe majore se întâlnesc între ţări şi în ceea ce priveşte aşteptările tinerilor legate de evoluţia situaţiei lor la nivel personal. Valoarea medie calculată pentru acest element indică faptul că tinerii se aşteaptă ca situaţia lor să evolueze foarte bine, în special în Kazahstan (valoare medie 71), în România şi Polonia (69) şi în Serbia (66).
La nivelul populaţiei totale, estimările privind situaţia personală sunt clar mai conservatoare – în Kazahstan (valoare medie 63), în Polonia (57), în Serbia (59) şi în România (54). Diferenţa este chiar mai vizibilă în Ucraina, unde tinerii cred într-un viitor promiţător (valoarea medie 60), în timp ce populaţia ţării nu vede perspective reale (valoare medie 46).
„În ţări precum Kazahstan şi Ucraina, schimbările au loc chiar acum, iar pentru tânăra generaţie, acest moment este şansa de a se implica în dezvoltarea dinamică a propriei ţări,” afirmă Ralph Müller.
Şi în Austria se regăsesc diferenţe considerabile. Tânăra generaţie se aşteaptă la o dezvoltare clar pozitivă (valoare medie 67), în timp ce populaţia în ansamblu are totuşi o atitudine pozitivă, dar în mod evident mai conservatoare (valoare medie 55).
Tinerii din unele ţări din ECE consideră liber profesionismul drept o foarte bună alternativă pentru angajare. Astfel, în special în Turcia, 38% dintre tinerii intervievaţi se văd în postura de liber profesionişti, sentiment observat şi în Serbia (25%) şi Ungaria (22%).
Tânăra generaţie din unele ţări pare să fie foarte flexibilă atunci când vine vorba de locul de muncă. Mobilitatea este de trei ori mai mare în rândul slovacilor şi al maghiarilor decât în rândul tinerilor austrieci. Astfel, 15% dintre slovaci şi maghiari, precum şi 14% dintre bosniaci, dar numai 5% dintre austrieci s-ar vedea lucrând în afara graniţelor ţării lor de origine.
„În general, majoritatea tinerilor ar prefera să lucreze în propria ţară în viitor, lucru care se aplică în special tinerilor din Slovenia, Rusia, Ucraina şi Austria,” a declarat Mayr. „Mai mult, îşi aleg viitorii angajatori cu foarte mare atenţie.” În special în Rusia (46%), Slovenia (48%), Bulgaria (43%), dar şi în Austria (46%), preferinţele se îndreaptă mai degrabă către angajatori locali, în detrimentul corporaţiilor internaţionale.
În Polonia şi Slovacia însă, interesul pentru companiile internaţionale este foarte ridicat. Aproximativ 39% dintre tinerii polonezi doresc să îşi înceapă cariera într-o subsidiară poloneză a unei companii internaţionale şi doar 13% într-o companie locală.
Sursa: UniCredit Tiriac Bank