«După ce și-au creat un cont pe site-ul Agenției pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru IMM (AIPPIMM), tinerii întreprinzători pot completa online formularele, iar la sfârșit, aplicația generează punctajul obținut.
La punctaje egale, calculatorul va alege aplicantul care a transmis primul planul de afaceri, fără ca vreun funcționar să intervină în acest proces», explică Cristian Haiduc, președintele AIPPIMM. Prin lansarea acestei aplicații, la începutul săptămânii trecute, cea de-a doua etapă a programului pentru stimularea înființării de microîntreprinderi de către tinerii până în 35 de ani a devenit funcțională. În prima oră de la lansare, cinci planuri de afaceri fuseseră deja încărcate pe site, obținând punctaje mari. În total, 228 de utilizatori și-au alcătuit planurile de afaceri imediat după deschiderea aplicației online. Cel mai mare punctaj îl primesc afacerile din mediul rural, cu activitate de producție, care au cel puțin patru angajați.
La începutul lunii februarie, Executivul aproba prin ordonanţă de urgenţă programul de sprijinire a tinerilor întreprinzători, prin care aceștia vor primi finanţare nerambursabilă de până la 10.000 de euro pentru înfiinţarea de microîntreprinderi, condițiile fiind angajarea a cel puțin două persoane şi reinvestirea a 50% din profit. Bugetul acestui program pentru anul în curs este de 21 de milioane de lei (cinci milioane de euro). Finanțarea programului se face cu fonduri de la bugetul de stat, care acoperă un volum de alocații financiare nerambursabile pentru cel puțin 1.100 de microîntreprinderi.
Comisioane reduse și alte facilități
De asemenea, tinerii patroni vor beneficia și de alte facilităţi, cum ar fi scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariaţi, angajaţi pe durată nedeterminată. Aceștia vor fi scutiți și de plata taxelor pentru operaţiunile efectuate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi, res­pectiv, de oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale. Totodată, vor primi consiliere şi sprijin de la oficiile teritoriale ale AIPPIMM. În plus, tinerii angajatori vor primi garanţii de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM)pentru creditele contractate în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de AIPPIMM, într-un cuantum de până la 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 de euro. „Pentru startup-uri, am stabilit, împreună cu cei de la Fondul de Contragarantare, reducerea comisionului la 2,3% pe an, față de 3,8%, la cât fusese limitat prin normele europene“, precizează Irina Constantinescu, director în cadrul FNGCIMM.
În ceea ce privește banca parteneră, AIPPIMM a ales CEC Bank, deoarece „a avut cea mai bună ofertă pentru cei care doresc să înceapă un business“, declară Haiduc. „Tinerii afaceriști se vor putea împrumuta în condiții avantajoase. Dobânda va fi stabilă, respectiv ROBOR la șase luni, plus o marjă de 3%“, spune reprezentantul CEC Bank, Marius Andrei. Durata creditului va fi de cinci ani, cu o perioadă de grație de 12 luni. În următoarele săptămâni, banca va primi primele cereri de creditare. Analiza unui dosar va dura între două și trei săptămâni.
Prima etapă, înscrierea la Registrul Comerțului, este considerată un succes: 657 de microîntreprinderi sunt în curs de înmatriculare. Dintre acestea, 91 au încheiat deja procedura, cele mai multe provenind din județele Argeș, Cluj și Bihor; 13 din cele 91 de firme au ca obiect de activitate întreținerea și repararea autovehiculelor, iar șase sunt profilate pe fabricarea pâinii, prăjiturilor și produselor de patiserie. „Datele nu sunt relevante. Circa 42% din firmele noi înmatriculate în ianuarie își desfășoară activitatea în sectorul agricol, silvic și piscicol, domenii neeligibile pentru acest program. Însă peste 2.500 de noi societăți nou-înmatriculate își vor desfășura activitatea în domeniul comerțului cu amănuntul și în cel al reparațiilor și întreținerilor auto“, a declarat , pentru Capital, Luminița Iacob, directorul general al Oficului Național al Registrului Comerțului.