In afara de instituirea legala a somajului, reforma in domeniul raporturilor de munca a batut pasul pe loc la fel ca in mai toate proiectele ultimului deceniu. Economia de piata a impus relatii de lucru noi, carora legislativul nu a gasit de cuviinta sa le confere un statut juridic profitabil pentru toata lumea, inclusiv pentru stat. Munca in regim temporar sau cu program redus se practica pe baza contractului civil, ceea ce genereaza evidente dezavantaje oamenilor, prin simplul fapt ca timpul respectiv nu este luat in calcul la stabilirea drepturilor ce decurg din vechimea in munca. Despre beneficiile sociale – asigurari sociale sau de sanatate – nu discutam, pentru ca acestea nu exista nici in cazul angajatilor cu contract de munca.
In mod normal, statul ar trebui sa incurajeze munca temporara/cu program redus, prin crearea unui cadru legislativ modern. Masurile ar putea diminua munca la negru si ar contribui la cresterea mobilitatii pe piata fortei de munca. Foarte multi oameni, dupa o anumita varsta, prefera ajutorul de somaj, decat sa lucreze temporar sau part-time, in mai multe intreprinderi.
Zi de lucru redusa
In cazul tinerilor, sistemul „a prins destul de bine. Pentru studenti reprezinta o posibilitate de a castiga experienta atat de des invocata la angajare, dar si o sursa de venituri. Presedinta Fundatiei Absolventi Plasati prin Consultanta, dna Manuele Brusalis, spune ca prin anii 93-94 a fost o adevarata explozie de oferte de lucru part-time. In ultimul timp insa, interesul firmelor a scazut, din cauza problemelor organizatorice. Studentii nu pot lucra in perioada sesiunilor de examene, ceea ce creeaza nesiguranta continuarii activitatii in mod eficient. In plus, nu s-a cristalizat inca o atitudine responsabila fata de acest gen de raport de munca. „Exista inca prejudecata (falsa!) ca un serviciu trebuie respectat numai daca este ocupat in baza unui contract de munca, afirma dna Brusalis. Acesta este argumentul pentru care intreprinderile prefera acum sa angajeze tinerii in regim complet de lucru. Reticente mari au si cadrele didactice universitare. Acestea refuza sa colaboreze cu firmele pentru angajarea studentilor, pe motiv ca nu ar mai invata la fel de bine.
In pofida curentului de opinie creat, exista multi amatori de joburi part-time. In special studentii ajunsi in anii trei si patru de studiu. Un serviciu de cateva ore pe saptamana inseamna nu numai un mijloc de a castiga experienta practica, dar si o posibilitate de a testa piata.
Politehnistii se orienteaza mai mult spre informatica: executa grafica pe calculator, creeaza pagini de web sau sunt pusi sa lucreze pe Internet. Media castigurilor lunare se situeaza intre 50 $ si 120 $. Firmele care comercializeaza produse electrice, electronice sau electrocasnice sunt interesate sa colaboreze cu tinerii care au o formatie tehnica. Nu si acestia! Din vanzarea directa s-au incasat comisioane frumoase doar in primii ani de dupa liberalizarea comertului. Tot atunci, experienta de agent de vanzari a fost considerata un credit bun pentru obtinerea unui post la o firma serioasa, chiar multinationala. Acum, cota a scazut din ambele puncte de vedere. Companiile de telefonie mobila sunt, de asemenea, interesate sa-i atraga pe politehnisti in tot felul de activitati part-time.
Studentii de la ASE reprezinta o tinta buna pentru firmele care au nevoie sa-si rezolve problemele mai usoare de contabilitate sau marketing. Pentru activitati de sampling (reclama protejata gratuita de esantioane) sau mechandiser (promovarea produselor – verificarea impactului unui produs pe piata), firmele s-au vazut nevoite sa se orienteze mai mult spre elevii din ultimii ani de la liceele economice Motivul nu a fost castigul (aproximativ 100.000 lei/4 ore), cat preocuparea studentilor de a lucra in domenii in care-si pot valorifica mai bine pregatirea teoretica. Piata de capital a fost, o perioada de timp, un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea aptitudinilor celor care au dorit sa devina brokeri.
Preferintele studentilor de la Universitate s-au indreptat spre secretariat, relatii publice si traduceri. Multi prefera sa dea meditatii: 40.000 lei/sedinta este un pret convenabil tuturor. Pentru a fi angajati pe posturile ocupate temporar, unii studenti s-au transferat la cursurile serale sau fara frecventa.
Regimul de lucru part-time este foarte utilizat si la firma „141 Romania. Oferta de munca se adreseaza in principal studentilor. Dar exista si cazuri in care, in functie de genul de promotie ce urmeaza a se realiza, este nevoie si de alte categorii. Pentru lansarea canalului Fox Kids s-au cautat clovni, pictori, artisti de circ.
Cariera in publicitate
In cei doi ani de existenta, „141 Romania si-a creat chiar o baza de date cu acesti colaboratori (ce cuprinde in prezent aproximativ 1.500 persoane), colaboratori la care apeleaza ori de cate ori apar noi solicitari. Dintre ei, cei care se remarca pot ajunge in timp sa lucreze ca angajati permanenti in cadrul agentiei.
Desi acest domeniu este atat de provizoriu prin insasi natura sa, exista si aici un traseu profesional atragator pentru un tanar. Astfel, in cadrul companiei „141 Romania, pe prima treapta sunt incepatorii, cei care nu au nici un fel de experienta in acest domeniu. Pe treapta urmatoare se situeaza team-leaders (coordonatorii de echipe). Acestia au rolul de a coordona o echipa de patru-cinci fete intr-o o activitate de sampling si, in general, sunt baieti. Conditiile de care se tine seama pentru promovarea unui student intr-o astfel de functie sunt: experienta, capacitate de organizare si carnet de conducere.
Pe ultima treapta se afla sefii de zona (area supervisor). In numar de cinci, cate unul pentru fiecare din marile orase – Cluj, Brasov, Timisoara, Iasi, Constanta – ei reprezinta punctul de legatura al firmei cu tara.
Nimic nu este mai sigur decat provizoratul
Dana Pascu, director executiv la firma de recrutare si selectie Snelling, apreciaza ca in viitor va creste interesul pentru activitatile temporare. Tinerii care opteaza pentru acest gen de munca desfasurata in diverse locuri, in afara de faptul ca dobandesc o experienta mult mai mare decat o persoana care a lucrat intr-o singura intreprindere, capata abilitati speciale de adaptare la medii noi si cerinte variate, ceea ce, pe termen lung, concura la cresterea sanselor de a ocupa o pozitie buna intr-o companie. „La prima vedere – explica interlocutoarea noastra – a lucra temporar pare usor. Daca o secretara este solicitata numai pentru o saptamana sau o luna, nu inseamna ca putem trimite o incepatoare. Dimpotriva! Noi trebuie sa respectam criteriile pe care ni le impun clientii. Acestia au nevoie de personal foarte bine calificat pentru postul temporar vacant. Contractul de colaborare se incheie tocmai pentru a se rezolva intr-un termen limitat probleme care nu suporta amanare. De aceea, angajatul temporar trebuie sa fie expert in domeniul pentru care este solicitat. Cunostintele de limbi straine si de utilizarea calculatorului sunt de la sine intelese.
Companiile mari, cele multinationale, de regula, prefera sa angajeze forta de munca temporara prin intermediul firmelor de recrutare si selectie. Reprezentantii acestora spun ca este destul de greu sa gaseasca personal corespunzator cerintelor. Un specialist, ajuns la maturitatea carierei profesionale, prefera un loc sigur si permanent de munca. Activitatea temporara este profitabila pentru cei aflati la inceput de drum, deoarece isi testeaza propriile forte si pot alege, pe parcurs, firma care le convine mai mult. In felul lui, angajatorul sustine un test in fata angajatului temporar, pentru ca-i ofera posibilitatea sa cunoasca intreprinderea in mod direct si sa o compare cu altele, in varianta in care ii propune angajarea pe termen nelimitat.
Pentru a putea atrage oameni bine pregatiti si motivati sa lucreze eficient pe termen scurt, salariile sunt ceva mai mari decat cele obisnuite pentru functia respectiva. Deocamdata, doar firmele straine apeleaza la acest gen de servicii. Ofertele incep sa creasca de prin luna mai, cand se organizeaza diferite evenimente promotionale, ating apogeul in august, luna concediilor de odihna, si se termina in lunile septembrie, octombrie, o data cu inchiderea targurilor si expozitiilor. Forta de munca temporara mai este cautata si in perioada sarbatorilor de iarna. tr
r
Ucenicia r
in familier
Din punct de vedere statistic, Razvan Ionescu se inscrie printre cei 30% studenti care au un job in regim part-time. Tanarul politehnist a inceput sa lucreze insa mult mai devreme decat colegii sai. De obicei, problema gasirii unui loc de munca se pune de-abia prin anul trei de studii. Razvan si-a inceput ucenicia la firma tatalui sau, facand cate putin din toate. In felul acesta a vazut pe viu, cum s-ar spune, caznele micului intreprinzator. „Este foarte greu cand situatia ta materiala depinde de propria afacere. De aceea – considera Razvan – mi s-a parut ca ar fi bine sa capat experienta si la o alta firma. Pe tata prefer sa-l ajut asa, fara nici o obligatie, si sa-mi castig salariul din alta parte. In plus, nici nu cred ca as fi convingator, daca as spune ca toata experienta am castigat-o numai la firma tatalui, in cazul in care mi se ofera posibilitatea sa candidez pentru un post bun, la absolvire.r
Acum, Razvan lucreaza la o firma care comercializeaza computere. Programul este destul de lejer: 15 ore pe saptamana si o zi in week-end. Pentru inceput, este multumit si de salariu: 120 USD. Daca face ore suplimentare poate ajunge si la 200 USD. Razvan este insa mai motivat de ideea de a ajunge sef de departament la aceasta firma. Mai tarziu, cine stie… ar putea sa se reintoarca la afacerile facute de familie, pentru a pune in practica experienta dobandita.r
r
Un vis pe calculatorr
Majoritatea tinerilor se jeneaza sa recunoasca in fata unui strain ca lucreaza in primul rand pentru a castiga un ban de buzunar si ca dobandirea experientei in munca este pe locul doi. Sinceritatea lui Cosmin Rimbu este cu atat mai surpinzatoare, cu cat el spune deschis ca a vrut sa-i degreveze pe parinti de unele cheltuieli. De doua saptamani se ocupa de coafura virtuala. Activitatea in sine nu-i ofera niste satisfactii profesionale deosebite, dar merge cu placere cateva ore pe saptamana la firma pentru ca are un sef minunat. „Este deschis la orice idee. Daca i se pare interesanta, face planul de afaceri, se ocupa direct de marketing, ceea te incurajeaza sa vii mereu cu alte propuneri.”r
Cosmin este acum student in anul III la Departamentul de stiinte ingineresti din Politehnica, sectia Mecanica, dar ar vrea sa se ocupe in viitor de calculatoare. „Am dat admiterea aici pentru ca parintii s-au temut sa nu ratez examenul la o alta facultate mai apropiata de pasiunile mele. Din banii pe care-i castig acum vreau sa-mi cumpar un calculator pentru a lucra acasa ceea ce vreau eu. Visul meu este sa ma ocup de retele de calculatoare si sa pot face pagini web. Pana va ajunge acolo unde isi doreste trebuie sa se inarmeze cu rabdare si forta de munca. Nu-i usor sa ai serviciu si sa te tii si de facultate. Cand esti tanar si mai ai si 800.000 lei lunar in buzunar, luminita de la capatul tunelului parca se vede mai bine.r
r
Temporar pe termen lungr
In viata nu este numai dupa cum vrea omul, ci si dupa cum da Domnul. Cameliei Eisentrant i-ar fi placut sa scrie proza si sa picteze. Chiar a avut sansa sa-si deschida o expozitie personala. Dupa ce a terminat liceul s-a casatorit. „La 19 ani – mediteaza Camelia – este greu sa tii cont de sfaturile celor din jurul tau. Nici dupa ce-ti revii din betia sentimentelor nu-i mai usor, daca soarta si-a facut alte planuri decat cele tesute in noptile de singuratate. r
Venita in Bucuresti cu un grup de prieteni, Camelia s-a trezit implicata in deschiderea unei firme. Asa a inceput sa cunoasca „drumul actelor in economia de piata. Nu a putut sa culeaga roadele stradaniilor ei, pentru ca firma a dat faliment. Nici cel de-al doilea serviciu nu i-a oferit satisfactii, dar a dobandit o experienta pe care nici o scoala nu i-ar fi putut-o oferi la inceputul anilor 90. „Am avut noroc in perioada aceea pentru ca mereu am gasit de lucru. Niciodata nu credeam ca va fi insa un serviciu temporar. r
De abia cand a ajuns sa fie recrutata prin firma Snelling pentru un job temporar de secretara si-a dat seama ca nu mai putea lucra… dupa ureche. S-a inscris la un curs de asistent-manager care i-a oferit alte perspective. r
Pentru postul ocupat de data aceasta la IBM a primit o oferta de angajare definitiva. Dupa aceea, Camelia Eisentrant s-a recasatorit cu un cetatean canadian. Acum asteapta sa se stabileasca pe continentul nord-american. Experienta o va ajuta sa se ocupe de administrarea afacerii sotului ei. Pentru ca a aflat cate ceva despre pasiunile artistice ale Cameliei, acesta i-a promis ca va urma in Canada colegiul de arte plastice. Visele au aripi care continua sa creasca si dupa ce au fost retezate. Uneori, chiar mult mai mari!r
r
Munca poate fi o joacar
r
Sorin Holerga este unul dintre tinerii dinamici ai vremurilor noastre.r
Venit din Sighisoara, a urmat cursurile Colegiului de Tehnica Dentara pentru ca apoi sa se inscrie la Facultatea de Stomatologie la care este acum student in anul III. In domeniul job-urilor part-time Sorin este un veteran. A inceput cu activitatea de sampling la British American Tobacco, pentru ca apoi sa vina la „141 Romania ca team-leader, unde lucreaza de aproape doi ani. r
Pentru el serviciul este o a doua casa, un mod placut de a-si petrece timpul alaturi de colegii din agentie. Desi proiectele sale se indreapta spre domeniul stomatologiei, ceea ce a facut pana acum, spune el, l-a ajutat foarte mult sa cunoasca mai bine omul, natura umana, in general, sa se maturizeze.r
Tinerii sunt interesati sa lucreze pe bucatele
29 aprilie 1999, 12:00
Ultima modificare în 29 aprilie 1999, 15:00
In afara de instituirea legala a somajului, reforma in domeniul raporturilor de munca a batut pasul pe loc la fel ca in mai toate proiectele ultimului deceniu. Economia de piata a impus relatii de lucru noi, carora legislativul nu a gasit de cuviinta sa le confere un statut juridic profitabil pentru toata lumea, inclusiv pentru stat. Munca in regim temporar sau cu program redus se practica pe baza contractului civil, ceea ce genereaza evidente dezavantaje oamenilor, prin simplul fapt ca timpul r
Etichete: arhiva,
firma,
part-time,
temporar
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Sentimentul destinului comun
- Japonezii au modificat mentalitatea muncitorilor brasoveni
- BNR ruleaza dolari si rostogoleste datorii
- Tractorul asteapta ca statul sa-i vanda marfa
- Clonarea Gepa Center s-a dovedit un experiment nereusit
- Un jurist si o inginera au preparat o bautura cu efect de Viagra
- Aro incearca sa cucereasca pietele Americii de Sud
- Competitia dobanzilor a coborat in strada
- Valea Prahovei a fost impanzita de case de vacanta
- Usile metalice pun la incercare imaginatia hotilor