Tinerii trebuie încurajați să fie activi și vocali. Klaus Iohannis: Este nevoie de o reprezentativitate mai mare a tinerilor
În cadrul celei de-a VII-a ediții a Summitului Tinerilor, președintele Klaus Iohannis a precizat că este nevoie ca din ce în ce mai mulți tineri să fie activi și vocali. Șeful statului a mai precizat că tinerii trebuie să fie încurajați în acest sens.
„Într-o democraţie matură şi sănătoasă, toţi membrii societăţii trebuie să fie reprezentaţi, în mod echitabil, la nivel decizional. De aceea, este nevoie de o reprezentativitate mai mare a tinerilor şi de încurajarea lor să fie activi şi vocali, inclusiv prin exprimarea opţiunilor de vot. Pericolul cel mai mare pe care o democraţie trebuie să îl evite este neimplicarea cetăţenilor în mecanismele democratice, iar absenteismul tinerilor ar fi catastrofal pentru viitorul nostru, al tuturor”, spune şeful statului în mesajul prezentat de consilierul de stat Cătălina Galer.
Tinerii contribuie la construcția unei societăți
Președintele României a mai spus că tinerii pot pot contribui semnificativ la construcţia unor societăţi mai tolerante, incluzive şi lipsite de discriminare şi prejudecăţi, în care sunt promovate valori precum empatia, altruismul şi solidaritatea şi dă ca exemplu modul în care aceştia au acţionat, în mod voluntar, în timpul pandemiei de COVID-19, dar şi în sprijinirea refugiaţilor din Ucraina, încă de la începutul războiului.
De asemenea, Klaus Iohannis a mai spus că ultimii ani au fost marcați de diferite evenimente care și-au lăsat amprenta asupra tinerilor.
„Autorităţilor le revine responsabilitatea să remedieze aceste deficienţe şi să le asigure tinerilor condiţiile pentru a-şi atinge potenţialul, indiferent de mediul din care provin sau de situaţia financiară a familiei”, evidenţiază șeful statului.
Statul trebuie să găsească soluții mai apropiate de nevoile reale ale pieții muncii
Klaus Iohannis a mai declarat că pentru tineri găsirea unui loc de muncă într-o societate extrem de dinamică impune o adaptare permanentă, iar statul ar trebui să găsească soluţii mai apropiate de nevoile reale ale pieţei muncii. El dă ca exemplu faptul că dificultăţile din anii de pandemie au impus ajustări astfel încât activităţile să devină mai flexibile, iar alternativa de a lucra de la distanţă să fie o opţiune încurajată în toate domeniile în care acest lucru este posibil.
„Este o schimbare de raportare la locul de muncă pe care tinerii o resimt într-o mai mare măsură şi care necesită în continuare un cadru legislativ adaptat aşteptărilor şi nevoilor noilor generaţii”, explică el.
Temele de impact pentru tinerele generații
Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis a mai spus că protecţia mediului înconjurător şi limitarea efectelor schimbărilor climatice reprezintă teme de impact în special pentru tinerele generaţii.
„Este esenţial să ne asigurăm că protejăm mediul şi că folosim resursele planetei în mod responsabil şi sustenabil. Avem nevoie de o conştientizare mai largă la nivelul societăţii asupra schimbărilor climatice şi a efectelor devastatoare ale acestora, care devin tot mai evidente în ultima perioadă. În egală măsură, trebuie să ştim care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm la nivelul societăţii şi la nivel individual pentru a răspunde eficient acestor provocări. Introducerea ‘Săptămânii Verzi’ în structura anului şcolar constituie din punct de vedere educaţional un pas important în acest sens”, indică şeful statului.