Într-o scrisoare adresată Camerei Reprezentanților, ministrul Apărării, Gijs Tuinman, a explicat că Olanda se confruntă cu o „schimbare majoră” în domeniul militar și al apărării și că țara trebuie să își întărească capacitatea de a se apăra singură.
Tinerii vor face un stagiu militar de un an. Anunț pentru cei de 17 ani. Unde s-a luat decizia
Pentru a sprijini acest obiectiv ambițios, guvernul olandez va lansa un sondaj adresat tinerilor de 17 ani, care sunt chemați la armată, pentru a-i stimula să se implice în serviciul militar. Deși completarea sondajului este, momentan, voluntară, există posibilitatea ca aceasta să devină obligatorie în viitor, similar cu interviurile sau examenele medicale de recrutare.
În plus, autoritățile olandeze plănuiesc creșterea numărului de „rezerviști”, acele persoane care activează în forțele armate cu jumătate de normă, adesea combinând serviciul cu activitățile civile sau studiile. Un alt obiectiv al guvernului este încurajarea tinerilor cu vârste între 18 și 27 de ani să participe la „anul de serviciu” voluntar, în care aceștia pot învăța despre apărare și se pot familiariza cu activitatea militară.
Un obiectiv ambițios pentru viitorul apropiat
Guvernul olandez consideră că, având în vedere evaluarea actuală a amenințărilor la nivel global, creșterea forțelor armate ar trebui să se producă mai rapid decât era planificat inițial. Înainte, Olanda își propusese o mărire a personalului la 100.000 de persoane, incluzând soldați profesioniști, rezerviști și personal civil, dar recent a devenit evident că acest obiectiv va fi ajustat în sus.
Grad crescut de amenințare
Ambiția guvernului este ca, până în 2027, forțele armate să fie structurate astfel încât să poată răspunde atât în context de pace, cât și în cel de război. „Nu este vorba doar de cantitate, ci și de plasarea la timp a persoanelor potrivite, cu competențele necesare, în rolurile potrivite”, a subliniat ministrul Gijs Tuinman.
Aceste măsuri reflectă angajamentul Olandei de a-și întări forțele armate și de a răspunde provocărilor de securitate tot mai complexe de pe plan global.
15 scenarii de război
Conducerea militară rusă analizează 15 scenarii posibile de război până în 2045, dintre care șase vizează nordul Europei, a declarat marți Vadim Skibițki, șeful adjunct al Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, în cadrul unei dezbateri despre „noile contururi ale securității europene” ce a avut loc la Kiev.
Potrivit acestuia, în patru dintre scenarii, Moscova anticipează un conflict cu Polonia, menționând că „Polonia înțelege că aceasta este o amenințare directă”, conform agențiilor de presă ucrainene Ukrinform și Liga.