Anul 2024 a fost unul dificil pentru România, spune Tanczos Barna
Tanczos Barna a afirmat că anul 2024 a fost unul dificil pentru România, din toate punctele de vedere.
„A fost un an electoral cu foarte multe alegeri, cu campanie electorală. A fost un an în care au fost recalculate pensiile, au fost majorate salariile în mai multe domenii și au fost susținute investiții cu sume fără precedent.
Și cred că acesta este elementul cel mai important al bugetului pe 2024, chiar dacă anul a fost încheiat cu un deficit de 8,6. O să avem mâine, poimâine cifrele finale, probabil”, a declarat el la Antena 3 CNN.
Ministrul Finanțelor a subliniat că, în 2024, România a încheiat un acord cu Comisia Europeană pe o perioadă de șapte ani, angajându-se să atingă un deficit de 3%. Această țintă reprezintă un obiectiv comun pentru toate statele membre ale Uniunii Europene în acest interval de timp.
„Deci să coborâm de la acest deficit de peste 8%, la 3% în șapte ani. Acest calendar creat cu Comisia, acești indicatori macroeconomici trebuie respectați.
Trebuie să avem cuvântul dat respectat, astfel încât să fim credibili și în fața investitorilor care vin în România, investitorilor care cumpără eurobonduri emise de România, investitorilor care împrumută statul român ca să finanțeze acest deficit”, a spus acesta.
Oficialul a afirmat că anul 2025 va presupune încadrarea într-un deficit de 7%, ceea ce reprezintă o provocare.
„Anul 2025 o să însemne o încadrare într-un deficit de 7 la sută. Și, într-adevăr, este o provocare ca în condițiile în care vrem să păstrăm sumele alocate pentru investiții, trebuie să plătim salariile la nivelul lunii noiembrie și pensiile la nivelul lunii noiembrie 2024.
Trebuie să susținem sistemul de învățământ, sistemul de sănătate, toate instituțiile publice să ne încadrăm în acest deficit”, a spus acesta.
Planuri pentru 2025
Potrivit lui Tanczos Barna, 2025 ar trebui să fie anul în care să se facă pași concreți pentru crearea unui stat mai eficient, care să nu colecteze impozite doar pentru „a deveni obez” și pentru a crește numărul de angajați, oferind în continuare aceleași servicii, dar cu resurse umane mai numeroase și costuri mai ridicate.
Ministrul a afirmat că este important să se mențină nivelul serviciilor și să fie îmbunătățite prin digitalizare și prin adoptarea avantajelor oferite de secolul XXI. Totodată, a subliniat necesitatea creării unui stat mai suplu, cu instituții concentrate pe nevoile cetățenilor, antreprenorilor și contribuabililor.
El a adăugat că 2024 a fost primul an în care plătitorii de impozite au putut observa că banii lor sunt utilizați rațional.
„Se construiesc autostrăzi, s-au construit foarte multe sisteme de apă și canalizare la țară și în orașele mici. S-au construit rețele de gaze noi din Anghel Saligny, din programele celor mai mari care sunt finanțate din bugetul de stat.
Deci este un an cu bune și cu rele iar obiectivul nostru pe anul 2025 este încă o dată o stabilitate, o cumpătare în administrarea banului public, un angajament față de toți cei care au avut salariile majorate și pensiile majorate, că cine ce a primit în noiembrie 2024 va primi în fiecare lună și în 2025 și vom păstra sumele pentru investiții”, a spus el.
Vor mai crește pensiile și salariile?
Întrebat despre durata înghețării pensiilor și salariilor, Tanczos Barna a declarat că această situație va fi remediată de îndată ce vor exista resurse financiare suficiente.
Ministrul de Finanțe a declarat că anul 2025 ar trebui să fie un an al solidarității, în care plătitorii de taxe și impozite, beneficiarii acestora și cei care administrează fondurile publice să se concentreze pe eficientizarea activității din instituțiile publice.