Mugur Isărescu a declarat că Banca Naţională a decis ca ţinta de inflaţie pentru anul următor să fie 3,5%, cu o marjă de eroare de un punct procentual, în plus sau în minus. Decizia de astăzi mai reprezintă o confirmare a ipotezei de liucru pe care s-a mers până acum, când venea vorba de ţinta de inflaţie din 2010.Deşi puseele inflaţioniste puteau să dea impresia că pentru anul următor se impune o ţintă mai mare decât ipoteza de lucru, iar în fapt inflaţia oficială d
Mugur Isărescu a declarat că Banca Naţională a decis ca ţinta de inflaţie pentru anul următor să fie 3,5%, cu o marjă de eroare de un punct procentual, în plus sau în minus. Decizia de astăzi mai reprezintă o confirmare a ipotezei de liucru pe care s-a mers până acum, când venea vorba de ţinta de inflaţie din 2010.
Deşi puseele inflaţioniste puteau să dea impresia că pentru anul următor se impune o ţintă mai mare decât ipoteza de lucru, iar în fapt inflaţia oficială dată de Institutul Naţional de Statistică (INS) ar putea fi mai mare decât ţinta, potrivit declaraţiilor guvernatorului, un astfel de scenariu nu este posibil.
Mugur Isărescu a declarat azi, în prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei, că puseele au fost doar în prima parte a primului trimestru ale acestui an. Pentru restul anului în curs, pe fondul restrângerii cererii, ca urmare a contracţiilor economice, precum şi a reducerilor de cheltuieli cu forţa de muncă, se va intra pe un trend dezinflaţionist, cel puţin pentru restul anului.
De asemenea, Ispărescu a atras atenţia asupra faptului că, pentru prima dată după o perioadă îndelungată de timp, predicţiile instituţiei sale asupra evoluţiei inflaţiei se situează sub ţinta stabilită. El a subliniat zâmbind că „există riscul ca în acest an să depăşim limita de jos a intervalului”.
El a adăugat că ţinta a fost stabilită împreună cu FMI, ca „o ţintă de inflaţie realistă şi fezabilă într-un context economic cu multe incertitudini”.