mai mari decat suma de bani. Lansarea companiei aviatice Dac Air anunta, in urma cu aproape sapte ani, inceputul unei megaafaceri. Una dintre putinele firme la deschiderea careia participa si presedintele Romaniei si primul-ministru (in fotografie alaturi de premierul Canadei, Jean Chretien) si in care una dintre cele mai mari banci de stat din tara – Bancorex – se angaja sa investeasca 20,8 milioane de dolari. Doar 2 miliarde de lei urma sa intre in capitalul social. Restul, prima de emisiune, trebuia sa fie folosit pentru achizitia unor aeronave, urmand sa se plateasca 10,4 dolari pentru o actiune cu valoarea nominala de 1.000 de lei. Actionar majoritar, cu 88%, era sociatatea G.C.&P apartinand omului de afaceri George Constantin Paunescu.
Povestea, lansata ca un mare succes in 1996, s-a dezumflat intre timp. Din investitia angajata de 20,8 milioane de dolari, Bancorex nu a varsat decat 6,8 milioane de dolari. Platile, care potrivit unei conventii incheiate in forma autentica (la notar) intre parti trebuia sa se desfasoare esalonat pana in august 1998, au fost intrerupte incepand cu 1 martie 1997. In lipsa finantarii, Dac Air si-a intrerupt activitatea. Actionarii firmei cer acum Bancii Comerciale Romane (BCR) sa achite obligatiile pe care le-a preluat in momentul fuziunii, de la Bancorex. Pretentiile au crescut la peste 200 milioane de dolari: cele 14 milioane din conventie neplatite, dobanzi de 5 milioane de dolari si despagubiri de 195,8 milioane de dolari. Dac Air a inscris deja la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare poprirea pachetelor de actiuni detinute de BCR la diferite societati comerciale financiare.
Suma, deloc de neglijat, este ea insasi o miza serioasa a intregii afaceri. Oficial, cel care incearca sa o castige nu mai este George Constantin Paunescu, intrucat acesta a cesionat pachetul de 88% din actiunile Dac Air companiei americane World Capital NY Corporation, reprezentata de Elan Schwarzenberg. Ce va face acesta cu banii, daca va castiga procesul? „In functie de suma care va fi stabilita de instanta, daca aceasta va fi suficienta, am putea incepe activitatea aviatica, sub acelasi nume”, spune Schwarzenberg.
O alta miza a celor peste 200 de milioane de dolari solicitate in instanta de la BCR este legata de privatizarea bancii. Vinerea trecuta s-a semnat memorandumul pentru preluarea a 25% din actiunile BCR de catre BERD si IFC, insa vanzarea efectiva a actiunilor va fi parfata abia la inceputul lunii noiembrie. Experienta anilor trecuti a consfintit regula unor dificultati aparute surprinzator in momentele cheie ale privatizarii bancii, aceasta pierzandu-si fie consultantul (Merrill Lynch), fie „cel mai hotarat” investitor (ING). Merita mentionate si discutiile tensionate purtate in cadrul negocirilor de privatizare cu BERD si IFC pe tema restructurarii la varf a managementului bancii. Viitorii actionari nu isi mai doresc un presedinte care sa detina si functie administrativa, si functie executiva, ultima urmand sa apartina, dupa privatizare, unui director general.
O alta miza vizeaza direct bugetul de stat. Daca banii ceruti vor fi si castigati, acesta va plati, de fapt, despagubirile in locul BCR, fiind obligat de o ordonanta de guvern sa acopere (emitand titluri de stat) toate sumele pe care banca le va avea de platit in urma eventualelor litigii ramase dupa Bancorex. Surse din cadrul BCR afirma ca banca nu trebuie nici sa faca provizioane pentru sumele solicitate in instanta. De altfel, actiunile Dac Air au fost intre timp cesionate APAPS, insa Autoritatea pentru Privatizare nu este de acord sa isi asume si obligatiile rezultate din acestea, in conditiile in care a fost informata in momentul cesiunii ca le preia libere de orice sarcini.
Un scandal pe tema unei noi „gauri” lasate in bugetul statului de afacerea Bancorex cu greu va putea fi evitat, daca despagubirile vor fi aprobate de instanta. In preajma alegerilor, miza politica este poate una dintre cele mai importante. Principalul actionar al Dac Air din perioada lansarii companiei, George Constantin Paunescu, cel care si-a cesionat actiunile si, implicit, dreptul de a recupera creanta, este cunoscut ca un apropiat al PSD. Reprezentantul unui alt actionar (Quark Investments SRL), Mihai David, a fost consilierul premierului Adrian Nastase si lucreaza in prezent in cadrul Guvernului. De altfel, la nivel politic sunt cele mai mari sanse de-a rezolva intreaga afacere. Desi putea cere executarea silita a bancii inca din momentul incetarii platilor (conventia incheiata cu Bancorex fiind autentificata, titlu executoriu), George Constantin Paunescu a incercat sa obtina banii pe calea negocierilor. La fel se pare ca va proceda, pentru moment, si compania americana succesoare.
Ambele parti refuza sa faca orice fel de declaratii oficiale pe tema procesului in derulare. Neoficial insa, declaratiile acestora se bat cap in cap. Surse din cadrul BCR afirma ca asupra actiunilor detinute de BCR la diferite societati nu exista nici o poprire, chiar daca aceasta a fost inscrisa „inexplicabil” in registrul de garantii, si ca cererea de incepere a executarii silite a fost respinsa ca fiind „prescrisa”, de catre Judecatoria sectorului 3 (unde se afla sediul debitorului BCR). Reprezentantii Dac Air sustin insa ca mai multe instante (din zona unde se afla sediile societatilor la care sunt detinute actiunile respective) au incuviintat inceperea executarii silite, dar ca nu vor scoate deocamdata la vanzare actiunile.

Povestea Dac Air pe scurt
· Inregistrata in 1995. Servicii de transport aerian intern si international.
· Aprilie 1996. Primeste primul avion si opereaza pe doua rute interne.
· Noiembrie 1996. Bancorex se angajeaza sa investeasca 20,8 milioane de dolari in companie (majorare capital social). Conventie-cadru pentru esalonarea platilor pana in august 1998.
· Dupa inlocuirea lui Razvan Temesan, Bancorex inceteaza platile de la 1 aprilie 1997.
· Urmasa Bancorex, BCR, contesta legalitatea conventiei, considerand ca a fost „un credit mascat”, insa Curtea Suprema stabileste legalitatea acesteia (octombrie 2002).
· 2002. BCR cesioneaza APAPS actiunile detinute la Dac Air (8%)
· 2003. G.C&P cesioneaza actiunile Dac Air (88%) firmei World Capital, care solicita executarea silita a BCR.