“In procesul de tintire a inflatiei, trebuie folosit un model transparent. In majoritatea tarilor in care s-a trecut la acest regim, a fost folosita ca parghie principala de reducere a inflatiei dobanda bancara, dar in Romania situatia este putin diferita”, spune Dorin Badea, chief dealer Banc Post, precizand ca, in Romania, Banca Centrala nu este creditor net al economiei, asa cum se intampla in tarile in care s-a trecut la tintirea inflatiei. Badea sustine ca dobanda bancara din Romania are, la ora actuala, un rol contradictoriu. Analistul financiar Florian Libocor sustine de asemenea ca, “dat fiind nivelul actual, dobanzile au o eficienta limitata in procesul de dezinflatie in acest moment”.
Din aceasta cauza, BNR va utiliza, probabil, un mix intre cursul valutar si dobanda, cu accent mai mare pe cursul valutar, pentru a putea tine in frau inflatia. Chiar daca, in 2005, cursul va fi principalul instrument in procesul de dezinflatie, dupa cum precizeaza Libocor, “in contextul liberalizarii totale a contului de capital, este firesc ca moneda nationala sa reflecte mai corect realitatea economica.” La ora actuala, aprecierea leului se datoreaza intrarilor de capital strain, dar, totodata, leul ar trebui sa fie corelata si cu revigorarea economiei, corelare care acum exista doar in termeni relativi sau, altfel spus, este doar partiala si este reflectata de evolutia investitiilor directe si a exporturilor, care prezinta o revenire insuficienta in raport cu aprecierea monedei nationale. In acest context, estimarile analistului Florian Libocor pentru acest an merg pe pastrarea ritmului deja consacrat de apreciere a leului fata de euro, chiar daca nu sunt excluse si anumite derapaje, in contextul unei piete mai dinamice. “Cursul euro/leu cred ca se va situa, spre sfarsitul anului, in jurul valorii de 3,35 – 3,45 de lei pentru un euro, chiar daca, in acest moment, probabilitatile unui leu chiar mai apreciat de atat sunt in crestere”, precizeaza Libocor. Analistul ABN Amro Bank, Radu Craciun, nu exclude insa posibilitatea ca, in urmatoarele luni, presiunea pe aprecierea leului sa dispara si sa duca leul la o valoare de 3,6 pentru un euro.
In timp, este de asteptat ca fluctuatiile cursului sa fie tot mai frecvente, iar interventiile BNR, din ce in ce mai rare. In acest context, este de asteptat ca dobanzile bancare sa-si continue trendul descendent. In conditiile in care Banca Centrala a crescut usor dobanda de sterilizare, de la 8% la 8,5% pentru depozitele constituite pe o luna, pare putin contradictorie imaginea unor dobanzi de 2%-4% in urmatorii trei ani (acesta fiind nivelul estimat de specialisti pentru dobanda de referinta a BNR de peste trei ani). Radu Craciun explica faptul ca, datorita expectatiilor inflationiste pe termen scurt, BNR a crescut dobanda de sterilizare, fapt care era firesc: “Dobanzile ar trebui in mod normal sa creasca, totusi, cu un maximum 1,5% si in etape pentru a limita atractivitatea investitorilor straini. Cred ca o crestere de 0,5% -1% s-ar putea realiza fara sa angreneze intrari masive de capital”.
Cu toate ca dobanda de sterilizare la o luna a crescut la 8,5%, atat dealerii, cat si analistii citati, se indoiesc de faptul ca Banca Centrala va steriliza efectiv lichiditatile din piata la aceasta dobanda. “Nu cred ca unificarea nivelului de dobanda de politica monetara cu cel al dobanzii de sterilizare va influenta dobanzile din piata”, precizeaza Florian Libocor.
Este de asteptat ca, pe termen lung, pana la trei ani, dobanzile sa-si continue trendul descendent si, in timp, sa devina principala parghie utilizata de BNR in procesul de tintire si, implicit, scadere a inflatiei.
“In trei ani, dobanda de referinta ar trebui sa se situeze intre 2% si 4%, conditii in care diferenta dintre dobanzile la depozite si la credite ar trebui sa scada la 3-5 puncte procentale. La sfarsitul anului, am putea avea o valoare a euro cuprinsa intre 3,35 si 3,45 lei.”
Florian Libocor,
analist financiar
“Dobanzile scad doar cand presiunile inflationiste dispar. Acum, ar putea sa creasca cu 0,5%-1% fara sa antreneze intrari masive de capital. Presiunile pe aprecierea leului se pot atenua in urmatoarele trei luni, iar valoarea euro ar ajunge la 3,6 lei.”
Radu Craciun,
senior analist ABN Amro Bank