Finalizarea acoperişului Shanghai Tower, de sâmbătă, s-a realizat exact când creşterea economiei chineze a fost puternic zdruncinată. Economiştii şi-au ajustat prognozele, după ce creşterea anualizată s-a redus la 7,5%, în trimestrul doi, de la 7,7%, în primul trimestru.   

O teorie foarte simplă arată adevărata perspectivă a celei de-a doua economii, ca mărime, din lume: indicele zgârie-norilor. „Când ajungi la prea mulţi zgârie-nori, nu este începutul ciclului, este de fapt sfârşitul lui“, spune Nick Carn, de la Carn Macro Advisors.

Indicele zgârie-norilor, realizat cu regularitate de Barclays Capital din 1999, arată că există istoric o corelaţie între exploziile imobiliare – în special atunci când există încercări de a sparge noi bariere de înălţime cu zgârie-norii – şi începutul unei recesiuni.

Potrivit indicelui zgârie-norilor, cu cât un turn este mai înalt, cu atât mai mare va fi criza economică ce urmează. Shanghai Tower va deveni a doua cea mai înaltă clădire din lume la finalizare, cei 630 de metri ai săi fiind depăşiţi doar de  Burj Khalifa din Dubai, care are 829 metri.

Totuşi, chinezii au început deja construcţia unui nou turn denumit Sky City, amplasat pe un teren din Changsha, care va măsura 839 de metri, devenind astfel cel mai înalt zgârie-nori din lume.

„Cea mai înaltă clădire din lume nu este de obicei un semn foarte bun. Finalizarea turnurilor Petronas din Malaezia a coincis cu criza asiatică, iar marele turn din Dubai (Burj Khalifa) a coincis cu problemele economice ale Dubaiului, care a trebuit să fie salvat de vecinul săi“, spune Carn.

Barclays Capital a mai avertizat anul trecut că India intenţionează să finalizeze 14 zgârie-nori între 2012 şi 2017, indicând faptul că subcontinentul s-ar putea îndrepta tot spre prăbuşire.

Indicele Barclays este susţinut de date recente care arată că activitatea de producţie din pieţele emergente a scăzut la un nou minim post-criză în iulie, ca urmare a faptului că producţia s-a contractat pentru prima oară din martie 2009 în Brazilia, Rusia, India şi China (BRIC), potrivit HSBC.

Indicele zgârie-norilor are o listă lungă de exemple care să susţină concluziile sale, cele mai vechi fiind Equitable Life Building, finalizat în 1873 şi considerat a fi primul zgârie-nori al lumii, la o înălţime de 40 de metri. Construcţia acestuia a coincis cu criza economică începută în 1873, care a durat cinci ani în SUA şi Europa. În timpul Marii crize economice din anii `30, au fost sparte trei recorduri de înălţime: clădirea 40 Wall Street în 1929, turnul Chrysler în 1930 şi Empire State Building în 1931.

SURSA: CNBC