„Tiparniţa” BCE avantajează şi eurobondurile statului român care nu se va mai împrumută în dolari

"Nu ne vom mai împrumuta anul acesta în dolari pe pieţele internaţionale de capital", a declarat, la Viena, Ştefan Nanu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, şeful Trezoreriei statului, prezent la Forumul Euromoney pentru Europa Centrală şi de Est. Politicile monetare divergente ale băncilor centrale din SUA şi din Europa influenţează, astfel, şi deciziile de finanţare ale statului român, împrumuturile în dolari devenind mai costisitoare decât cele în euro şi chiar decât cele în lei.

Lansarea unei noi emisiuni de titluri în euro de către statul român se va face, cel mai probabil, după ce Banca Centrală Europeană va anunţă extinderea programului de relaxare cantitativă prin achiziţii masive de bonduri emise de guvernele din zona euro, decizie care ar putea fi anunţată chiar mâine de BCE, potrivit aşteptărilor pieţelor financiare.

Statul român ar putea beneficia, astfel, de scăderea randamentelor, împrumutându-se mai ieftin în euro.

Pe de altă parte, Rezervă Federală Americană (Fed) va lua în viitor decizii de sens contrar, fiind aşteptată o creştere a dobânzii, inclusă deja în preţuri pe pieţele financiare, unde dolarul s-a apreciat, iar randamentele au crescut.

"Deja împrumuturile pe 10 ani în lei sunt mai ieftine decât cele pe 12 ani în dolari", arată Nanu, care consideră că o decizie a Fed de majorare a dobânzii nu va afecta randamentele pe termen lung în cazul României, urmând să aibă impact doar la instrumentele pe termen scurt.