Acest virus se răspândește ușor și a dus la o creștere a numărului de spitalizări cu gripă în India. Experții în sănătate din New Delhi afirmă că tiparul virușilor s-a schimbat în mod neașteptat în ultimele șase luni, potrivit HindustanTimes.

Virusul gripal H3N2 a dus la o mulțime de infecții ale tractului respirator

Spitalele din India raportează mii de cazuri de gripă H3N2. Potrivit dr. Dhiren Gupta, șeful clinicii de urgență și îngrijiri critice pediatrice de la spitalul Sir Gangaram, „în ultimele 6 luni tiparul virușilor s-a schimbat semnificativ.

În mod normal, ne așteptăm ca gripa să fie virusul numărul 1 care poate duce la spitalizare. De data aceasta, virusul gripal A subtipul H3N2 a dus la o mulțime de infecții ale tractului respirator.”

„Gripa Hong Kong” (H3N2) a apărut prima dată în 1968

”Gripa Hong Kong” (H3N2) a apărut prima dată în 1968. Este vorba despre subtipul H3N2, înrudit cu H2N2. Cercetările au arătat că, cel mai probabil, originea virusului e legată de porci co-infectați cu viruși umani și aviari, care au transmis la rândul lor omului acest virus, fără a fi exclus ca acesta să se fi transmis de la păsări direct la om.

Forme ale gripei Hong Kong au reapărut apoi în 1969, în 1970 și în 1972, făcând peste un milion de victime.

Un alt virus care duce la boli grave este adenovirusul

Profesorul Gupta a mai spus că un alt virus care duce la boli grave este adenovirusul. „În ultimele două luni, a existat o creștere semnificativă a adenovirusului care a condus la internarea la unitatea de terapie intensivă a 25 de pacienți, față de 17 în ultimul an”, a afirmat el,  adăugând că adenovirusul afectează în principal tractul respirator superior și ochii și se răspândește precum COVID.

„Adenovirusul este un virus ADN, cu peste 60 de subtipuri. Afectează în principal tractul respirator superior și ochii. Poate provoca pneumonie la cei imunocompromiși, ca și Covid”, a declarat el.

Simptome ale infectării cu virusul H3N2

Febra, simptome respiratorii precum tusea și curgerea nasului, dureri în tot corpul, greață, vărsăturile sau diareea sunt câteva dintre simptomele comune ale virusului H3N2.

Un expert a declarat pentru Hindustan Times că și copiii și adulții infectați cu virusul H3N2 pot fi tratați cu Oseltamivir, zanamivir, peramivir și baloxavir.