Obligație legală pentru toți șoferii. Mulți uită după ce fac școala. Marcajul trebuie respectat

autostrada masini soferi

SURSA FOTO: Dreamstime

Marcajele rutiere sunt esențiale pentru organizarea și siguranța traficului pe drumuri. Acestea sunt reglementate de standardul STAS 1848/7/1985 și, alături de indicatoarele rutiere, ajută participanții la trafic în diferite situații.

Marcajele rutiere. Câte tipuri sunt și ce trebuie să facă șoferul când le întâlnește

Marcajele rutiere sunt pentru a organiza circulația, să avertizeze și să îndrume șoferii. Marcajele pot fi aplicate pe carosabil, borduri, lucrări de artă și alte structuri din zona drumurilor. Pentru vizibilitate, marcajele trebuie să fie reflectorizante sau să aibă dispozitive reflectorizante.

Administratorul drumului public trebuie să aplice marcaje cu linii continue sau discontinue, atât pentru separarea sensurilor și benzilor de circulație, cât și pentru delimitarea părții carosabile. Marcajele nu trebuie să interfereze cu desfășurarea circulației și nu trebuie să fie alunecoase.

Marcajele se împart în mai multe categorii:

– Linia discontinuă simplă este utilizată pentru separarea sensurilor de circulație pe drumuri cu două benzi și circulație în ambele sensuri, precum și pentru separarea benzilor de același sens pe drumuri cu cel puțin două benzi pe sens.
– Linia continuă simplă se folosește pentru separarea sensurilor de circulație, a benzilor de același sens în apropierea intersecțiilor și în zone periculoase.
– Linia continuă dublă este utilizată pentru separarea sensurilor de circulație cu minimum două benzi pe fiecare sens, dar și în alte situații stabilite de administratorul drumului cu acordul poliției rutiere.
– Linia continuă dublată cu una discontinuă impune respectarea semnificației liniei celei mai apropiate.
– Marcajul pentru benzi cu circulația reversibilă constă în linii discontinue duble și este însoțit de dispozitive luminoase speciale.
– Marcajul pentru drumuri cu zonă verde de separare a sensurilor de circulație delimitează sensurile de circulație pe ambele părți ale zonei verzi.
– Marcajul longitudinal cu linii continue simple sau duble semnalează apropierea de o intersecție și interzice schimbarea benzii de circulație.
– Banda de decelerare se folosește pentru virajul la dreapta, limitând viteza la 30 km/h în localități și 50 km/h în afara acestora.
– Banda de accelerare permite pătrunderea pe artere intens circulate, având nevoie de semnalizare și asigurare înainte de intrare.
– Banda suplimentară pentru vehicule lente este destinată fluidizării circulației pe drumuri în rampă, fiind semnalizată prin marcaj longitudinal.
– Banda de stocaj pentru virajul la stânga este destinată opririi vehiculelor pentru a acorda prioritate celor care circulă din sens opus.

Marcajele transversale includ:

– Marcajul de oprire, reprezentat printr-o linie transversală continuă, indică locul unde vehiculele trebuie să oprească fără a depăși linia.
– Marcajul de cedare a trecerii, reprezentat printr-o linie discontinuă și un triunghi, indică necesitatea cedării trecerii.

Benzi rezonatoare sunt aplicate pe autostrăzi și drumuri naționale pentru a avertiza conducătorii auto la ieșirea de pe partea carosabilă prin producerea de zgomot.

Marcajele pentru traversarea pietonilor constau în linii paralele cu axul drumului și sunt mai late decât alte marcaje. Traversarea bicicliștilor este semnalizată prin linii discontinue paralele și indicatorul „Atenție bicicliști”.

Marcajele diverse includ:

– Marcajul de ghidare la traversarea unei intersecții ajută conducătorii auto să navigheze corect.
– Marcajul pentru spații înguste delimitează clar spațiul disponibil pentru circulație.
– Marcajul la îngustarea drumului cu o bandă de sens indică această schimbare și avertizează șoferii.
– Pe drumurile cu trei benzi, marcajele permit alocarea alternativă a două benzi pentru un singur sens de circulație.
– Spațiile interzise circulației sunt delimitate de linii paralele care indică zonele unde vehiculele nu au voie să circule.
– Interzicerea staționării este semnalizată de o linie în zigzag sau o linie continuă galbenă pe bordură.
– Marcajul benzii rezervate pentru autovehiculele de transport persoane delimitează benzile dedicate acestora.
– Stațiile pentru autovehicule de transport persoane sunt indicate de linii în zigzag și inscripții „BUS” sau „TAXI”.
– Locurile de parcare sunt desemnate prin marcaje specifice.

Marcajele laterale includ:

– Marcaje pe ziduri de sprijin și infrastructuri ale pasajelor inferioare pentru ghidare vizuală.
– Marcaje la pasaje cu înălțime limitată pentru a avertiza despre restricțiile de gabarit.
– Marcaje pe parapete, coronamentele podețelor și borduri pentru o vizibilitate îmbunătățită.
– Marcaje de interzicere a depășirii în curbe periculoase și de reducere a vitezei înainte de aceste curbe.
– Săgețile de revenire și schimbare a benzii de circulație oferă indicații clare pentru ajustarea direcției de mers.
– Marcajele inscripționate pe partea carosabilă pot repeta semnificația indicatoarelor sau oferi indicații suplimentare.