Așa-numitele autorități de la Tiraspol din regiunea transnistreană vor să perceapă o taxă pentru importul energiei electrice din România către Republica Moldova, în condițiile în care curentul este livrat pe la nodul energetic de la Cuciurgan.
Sergiu Tofilat: Mai grav este dacă armata lui Putin va bombarda linia de la nordul țării Novodnestrovsk – Bălți
Expertul economic Sergiu Tofilat a evidențiat faptul că, într-adevăr, Cuciurganul va înregistra pierderi materiale în urma asigurării livrării de curent din România spre Republica Moldova, însă, în acest sens, trebuie să prezinte „niște măsurări”.
„Din luna martie ne-am sincronizat cu ENTSO-E. Da, într-adevăr tehnic ei au niște pierderi de energie mai mari, dar dacă vor o plată pentru tranzitarea energiei trebuie să arate niște cifre și niște măsurări. Ei tehnic pot deconecta cele două linii care vin de la Cuciurgan prin care Moldova importă curent din România. Mai grav este dacă armata lui Putin va bombarda linia de la nordul țării Novodnestrovsk – Bălți (330 KW). Or, prin distrugerea liniei, Putin vrea să crească puterea de negocieri a Tiraspolului.”, a explicat analistul economic Sergiu Tofilat, transmite bani.md.
Începând cu 13 octombrie România livrează curent Republicii Moldova
Ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL), a anunțat pe pagina sa de Facebook că întreprinderile Hidroelectrica și Energocom au semnat joi, 13 octombrie, un contract de furnizare a 100 MW pentru cetățenii Republica Moldova.
Acest lucru a fost posibil după ce Guvernul României a adoptat, cu o zi mai devreme, o ordonanță de urgență care prevede că, în situații excepționale, cauzate de efectele conflictului din Ucraina, asupra siguranţei în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligaţia să încheie contracte bilaterale prioritar cu traderi sau furnizori de energie electrică desemnaţi de către Executivul de la Chișinău.
România va vinde energie electrică Republicii Moldova la un preț de 90 euro/MWh, acesta fiind mai mic decât cel de pe piață. Republica Moldova va putea să-și suplinească necesitățile de curent electric, după ce Ucraina nu mai poate să furnizeze 33% din consumul total al Republicii Moldova.
„Apreciem acest ajutor prompt și generos, într-un moment de mare încercare pentru noi.”, a scris președintele Maia Sandu într-un mesaj de mulțumire pe pagina sa de Facebook. Șefa statului a îndemnat cetățenii să economisească energia electrică, iar un apel similar a fost făcut și de vicepremierul, Andrei Spînu.