Companiile din subordinea administrației municipiului Chișinău, care activează în regiunea transnistreană, vor fi obligate să plătească, de acum înainte, tarifele pentru gaze, energie electrică, încălzire și apă la nivelul stabilit de către autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol.
Această măsură se aplică și persoanelor care lucrează în companiile sau instituțiile situate pe malul drept al Nistrului, dar care locuiesc în regiunea transnistreană.
NewsMaker a pus în discuție dacă această decizie nu reprezintă o formă de răzbunare din partea autorităților teritoriale separatiste. Acest gest se produce după ce Chișinăul a impus taxe vamale pentru firmele din această zonă către bugetul Republicii Moldova, începând cu 1 ianuarie.
Autoritățile de la Tiraspol răspund pe măsură
Astfel, se conturează un context în care autoritățile de la Tiraspol iau măsuri care ar putea fi interpretate ca un răspuns la deciziile luate de Chișinău în ceea ce privește impozitele vamale. Se creează, astfel, o posibilă spirală de măsuri de retorsiune între cele două părți implicate în conflictul transnistrean.
În urma anulării privilegiilor vamale pentru companiile din stânga Nistrului de către Chișinău, autoritățile de la Tiraspol au adoptat măsuri în consecință.
Chișinăul va solicita clarificări
Biroul pentru politici de reintegrare al guvernului Republicii Moldova a informat NewsMaker că Chișinăul va solicita clarificări de la reprezentantul politic al Tiraspolului. În plus, va aborda această problemă în cadrul reuniunii delegațiilor planificate pentru acestă lună.
Într-un comunicat emis marți, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au dat explicații. Ele au menționat că „situația geopolitică tensionată” din zona perimetrului regiunii transnistrene are un impact negativ asupra finanțelor”. De aceea, este necesară o revizuire a abordărilor în diverse domenii, având în vedere această situație delicată și complexă.
Tarife noi impuse de la 1 februarie
Prin urmare, s-a luat o hotărâre începând cu data de 1 februarie. Astfel, companiile aflate în regiunea Transnistria, dar care sunt sub incidența jurisdicției Chișinăului, vor fi supuse costurilor tarifelor conforme celor stabilite în Republica Moldova.
În conformitate cu comunicatul emis de autoritățile separatiste de la Tiraspol, modificările vor afecta și persoanele care lucrează în organele și administrațiile publice. Pe listă se află și organizațiile, instituțiile sau întreprinderile unitare din Republica Moldova, dar care locuiesc în regiunea Transnistria.
Impozite pentru fermierii din anumite sate
De asemenea, Tiraspolul a impus taxe vamale pentru fermierii din anumite sate din raionul Dubăsari din Transnistria. Este vorba de cei care doresc să-și exporte produsele pe malul drept al Nistrului. Anterior, această categorie de utilizatori de terenuri beneficia de un regim vamal special.
Acest lucru nu presupunea colectarea taxelor vamale sau a plăților vamale în timpul operațiunilor de activitate economică externă. Autoritățile de la Tiraspol au menționat că abordarea a fost unificată în prezent.
De asemenea, autoritățile din regiunea transnistreană au anulat facilitățile pentru importul temporar al vehiculelor. E vorba de mașinile înmatriculate pe malul drept al Nistrului.
Începând cu 1 ianuarie 2024, se aplică noi reguli pentru agenții economici din regiunea transnistreană. Ei sunt obligați să achite toate plățile asociate cu importul mărfurilor la fel ca orice altă companie din Republica Moldova. Această măsură impusă de Chișinău a fost criticată de autoritățile din stânga Nistrului.