Lovit din toate părțile de criza financiară, holdingul Țiriac s-a văzut nevoit să-și regândească pozițiile. Drept care, în februarie 2012, a înființat firma Oil Energy Trading, care are ca obiect de activitate „comerţul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate“. Acționarul principal este Provenza Holdings Limited, offshore care aparține holdingului Țiriac înregistrat în Cipru, cu 75%. Restul de 25% din acțiunile Oil Energy Trading sunt împărțite în mod egal între Remus Mihai Hîrceaga, fost membru în Consiliul de Management al OMV Petrom Marketing SRL, și Alexandru Mihuț Pițigoi, partener mai vechi al lui Ion Țiriac și acționar principal al Colina Motors.
Întregul business se bazează, probabil, pe experiența lui Remus Mihai Hîrceaga, specializat în operațiuni de bunkeraj (alimentare nave și aeronave cu combustibil), ce nu a plecat singur din OMV Petrom Marketing SRL, companie care este și cel mai mare jucător de pe piața de trading de produse petroliere. Și directorul de dezvoltare și cel de vânzări de la Oil Energy Trading vin tot din OMV Petrom.
Afacerile de trading sunt supuse unor riscuri ridicate, având în vedere că au puține posibilități de control asupra verigilor lanțurilor valorice din care fac parte. Tradingul de produse petroliere induce un risc suplimentar, evoluția pieței petrolului contribuind la volatilitatea afacerii. Pentru contrabalansarea riscurilor este necesară existența unor contracte pe termen lung și parteneri fermi, lucruri pe care firma lui Țiriac a încercat să le obțină deja, solicitând scrisori de garanție (gajate cu cash colateral) scadente în 2017, anul în care Oil Energy Trading și-a propus să ajungă printre lideri. Piața intermediarilor de combustibil este condusă de Petrom, Rompetrol, Lukoil, de unele filiale ale unor mari intermediari mondiali din piața petrolului, cum sunt Glencore sau Trafigura, și de o serie de intermediari independenți.
Parteneri de afaceri cu dosare penale
Astfel, pentru consumul de produse strict petroliere, Oil Energy Trading a căutat parteneriatul cu Arcelor Mittal și Agricover. Ca furnizor principal de produse petroliere a fost ales Rompetrol, dar și Master Chem Oil. Principala furnizoare de păcură a ţării, Master Chem Oil este o societate ai cărei acţionari au avut şi au în continuare procese pe rol, pentru fraudarea bugetului de stat. Acţionarii firmei Master Chem Oil sunt Dan Florin Berendel şi Cristian Berendel. Numele lui Dan Berendel, de exemplu, apare în celebra afacere Jimbolia, de trafic de produse petroliere în Iugoslavia. Cei mai mari clienți ai Master Chem Oil sunt firmele de stat Electrocentrale Constanța și Termoelectrica.
Un alt produs oferit de firma de trading a lui Ion Țiriac este bitumul rutier. Din păcate, și aici partenerii aleși de Țiriac pentru revânzarea produsului sunt tot firme cu trecut și acționari controversați. Astfel, printre clienții Oil Energy Trading se numără Aspharom, Asphadrum și Astor Com. Aspharom și Asphadrum sunt deţinute de germanul Walter Peteranderl şi soţia sa, Delia. Cele două şi-au adjudecat anul trecut majoritatea lucrărilor, respectiv a fondurilor destinate reabilitării infrastructurii rutiere din Târgu-Mureş și, mai nou, se regăsesc și pe lista de licitații a Primăriei București. Împreună cu Astor Com, deținută de Petrică Sala (judecat pentru dare de mită către primarul arestat al Clujului, Sorin Apostu), cele două firme au participat la tot felul de licitații cu statul.
Asociații lui Ion Țiriac
Alexandru Mihuț Pițigoi, director general și acționar la Colina Motors deține 12,5% din Oil Energy Trading. „Mi s-a părut o oportunitate interesantă să intru pe piața de energie“, a declarat Pițigoi pentru Capital, recunoscând totodată că este asociat cu Ion Țiriac.
Remus Hîrceaga, administrator și acționar la Oil Energy Trading. Fostul membru al Consiliului de Management OMV Petrom Marketing nu a dorit să ofere informații despre firmă, dar a spus că intrarea pe această piață, chiar și în scădere, este oportunitate.