Telefonul mobil ar trebui interzis în mașină spune Titi Aur
Fostul campion de raliuri, Titi Aur, a adus în discuție o temă controversată, susținând interzicerea totală a telefonului mobil în timpul condusului pe teritoriul României. Titi Aur compară pericolul reprezentat de telefonul mobil în trafic cu efectele consumului de alcool sau droguri la volan.
Propunerea sa vine în contextul în care numărul accidentelor rutiere provocate de distragerea atenției la volan este tot mai mare. Țara noastră este, de altfel, în topul Uniunii Europene la numărul de accidente rutiere. România ocupă de 6 ani primul loc în Europa.
Într-o societate tot mai stresată, cum este cea din capitala României, telefonul mobil este o distragere care poate avea consecințe fatale.
„Telefonul mobil este mai rău ca alcoolul şi drogul în trafic”, a declarat Titi Aur, precizând că la raliu, condusul este mai puţin periculos ca în jungla traficului normal.
El a propus chiar efectuarea unei „percheziții informatice” la telefon în caz de accident, similar testelor pentru depistarea substanțelor interzise.
Timpul de reacție este zero dacă stai pe telefon
Explicând mecanismele de reacție ale creierului, Titi Aur a detaliat cum telefonul mobil poate influența negativ timpul de reacție al șoferilor.
„Telefonul ne afectează pentru că timpul de reacție al unui om normal e de aproximativ 1.5 secunde. (…) Când șoferul e băut, obosit sau drogat, timpul de reacție e mult mai întârziat. Dar la fel se întâmplă și când nu e șoferul atent ori vorbește la telefon. Cât de mare?
Depinde de cât de concentrat e șoferul la telefon. Dacă se citesc mesaje, informații de pe telefon ori se vorbește la telefon, e posibil ca timpul de reacție să fie infinit, adică să nu existe reacție până la momentul impactului”, spune fostul campion de raliuri, potrivit România TV.
Trebuie să evităm pe cât posibil tentația de a verifica telefonul
Acesta a recunoscut că, deși și el are un telefon mobil în mașină, încearcă să evite pe cât posibil să fie distras de acesta. Totuși, subliniază că tentația de a verifica telefonul când sună sau când sosește o notificare este mare, și propune o soluție radicală, similară cu legile din unele țări unde telefonul în mașină este complet interzisă.
Deși este conștient că propunerea sa poate stârni reacții adverse, Titi Aur insistă pe necesitatea recunoașterii pericolelor reale și imediate pe care le reprezintă utilizarea telefonului mobil la volan.
De menționat că, o lege a fost votată săptămâna aceasta care prevede faptul că șoferii prinși la volan băuți sau drogați vor rămâne fără permis chiar și 10 ani. Mai mult, ei riscă închisoare de la 15 la 25 de ani dacă produc un accident mortal.