Bucuresteanul Ion Carstea s-a dus, luni 9 august, la ghiseul Banc Post sa-si ridice banii si dobanda pentru obligatiunile de tezaur in valuta pe care le cumparase la 10 mai. In total 2.037 dolari si 39 centi. Omul numarase, pe calendar, cele 91 de zile – scadenta obligatiunilor – si isi facuse socoteala ca 9 august este ziua platii. Eroare. Functionara de la Banc Post (una dintre bancile prin intermediul carora statul a imprumutat dolari si marci germane de la populatie) i-a spus ca trebuie sa revina pe 17 august. Aceasta era data la care cetateanul avea dreptul sa-si recupereze investitia plus dobanda de 37,39 dolari.
Intre 10 mai si 17 august este o perioada de 97 de zile. Ca si Ion Carstea si alte persoane si-au pus, probabil, intrebarea de ce trebuie sa astepte mai mult decat scadenta anuntata oficial de Ministerul Finantelor in momentul lansarii obligatiunilor: pentru cei care cumparasera titluri de stat in valuta scadente la 91 de zile in 10, 11,12 si 13 mai, datele platii erau dupa 97 de zile adica la 17,18,19 si 20 august; pentru cei care le cumparasera la 14 mai, plata s-a facut dupa 100 de zile, la 23 august.
Simultan cu emisiunea de obligatiuni de tezaur in valuta pe termen de 91 de zile, Ministerul Finantelor a lansat o alta, tot in valuta, cu scadenta la 182 de zile. La aceasta din urma, restituirea investitiei si plata dobanzii se va face dupa 190 de zile (pentru cei care au subscris in 10-13 mai) si dupa 193 de zile pentru cei care au cumparat obligatiuni la 14 mai.
Explicatia diferentei dintre scadentele obligatiunilor si durata imobilizarii banilor este data de Departamentul Trezoreriei si Datoriei Publice din Ministerul Finantelor: „Caracteristicile emisiunilor de obligatiuni de tezaur in valuta au fost prezentate detaliat si explicit in prospectul de emisiune anexa la HG nr. 350/6 mai 1999, publicata in Monitorul Oficial din data de 7 mai 1999; diferentele de trei zile intre data punerii in vanzare si data la care incepe calculul dobanzii si trei zile intre data incheierii calculului dobanzii si data platii dobanzii au fost introduse ca termen necesar pentru derularea operatiunilor bancare de transfer (in/din strainatate) si plata a valutei”.
Explicatie beton. De acum incolo, pentru subscrierea la orice emisiune de titluri de stat, populatia va lua cu asalt centrele de distribuire a Monitorului Oficial; prospectele de emisiune vor fi parcurse cu maxima atentie, orice virgula putand avea o importanta capitala, orice anexa putand contine o capcana.
Asta pentru ca intermediarii statului – de exemplu Banc Post – nu se obosesc sa tipareasca pe documentele eliberate cetatenilor nici explicatiile necesare, nici data rascumpararii. Undeva, in subsolul chitantei taiate, scrie ca data cumpararii obligatiunii se considera data chitantei plus trei zile lucratoare. Este acelasi sistem ca la afisarea tarifelor telefonice la numerele cu 89.89….
Titluri de stat cu capcane
26 august 1999, 12:00
Ultima modificare în 26 august 1999, 15:00
Bucuresteanul Ion Carstea s-a dus, luni 9 august, la ghiseul Banc Post sa-si ridice banii si dobanda pentru obligatiunile de tezaur in valuta pe care le cumparase la 10 mai. In total 2.037 dolari si 39 centi. Omul numarase, pe calendar, cele 91 de zile - scadenta obligatiunilor - si isi facuse socoteala ca 9 august este ziua platii. Eroare. Functionara de la Banc Post (una dintre bancile prin intermediul carora statul a imprumutat dolari si marci germane de la populatie) i-a spus ca trebuie sa r
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Lansarile memorabile slefuiesc imaginea produselor
- Bauturile racoritoare se vand doar cu reclama
- Eclipsa a adus soarele in casieriile televiziunilor
- Agentie de publicitate unicat
- Pustanii controleaza Internetul
- Afacerile ilegale infloresc la umbra compensarilor
- Imaginile electronice se obtin instantaneu
- Din 2000, evaziune globala
- Galceava politicienilor a blocat sistemul asigurarilor de sanatate
- Lunete gratis, pe litoral