lanseze in cel mai scurt timp posibil obligatiuni de stat cu dobanda fluctuanta, cu termen de maturitate la cinci ani. Mecanismul de licitare este relativ usor. Dobanda se va calcula luand in calcul inflatia din ultimele sase luni, la care se adauga o marja. De fapt, obiectul licitatiei il va face aceasta marja. Din motive tehnice rata inflatiei va fi decalata cu doua luni in urma. De exemplu, pentru perioada decembrie 2003 - iunie 2004 va fi utilizata rata inflatiei octombrie 2003 - aprilie 200
lanseze in cel mai scurt timp posibil obligatiuni de stat cu dobanda fluctuanta, cu termen de maturitate la cinci ani. Mecanismul de licitare este relativ usor. Dobanda se va calcula luand in calcul inflatia din ultimele sase luni, la care se adauga o marja. De fapt, obiectul licitatiei il va face aceasta marja. Din motive tehnice rata inflatiei va fi decalata cu doua luni in urma. De exemplu, pentru perioada decembrie 2003 – iunie 2004 va fi utilizata rata inflatiei octombrie 2003 – aprilie 2004. Procedeul este utilizat in prezent de banci care acorda credite cu dobanda variabila, calculata in functie de evolutiile de pe piata financiara.
Statul doreste de mai mult timp sa se imprumute de pe piata interna pentru termene mai lungi de un an, insa incercarile s-au dovedit zadarnice. De exemplu, la ultima licitatie pentru obligatiuni de stat de trei ani s-au adjudecat numai doua oferte in valoare de 20,5 miliarde lei, acceptandu-se doar o dobanda maxima de 13,9% pe an, restul cererilor care insumau 690,5 miliarde lei au fost respinse. Cei doi erau clienti ai Citibank Romania, cererea pe care a depus-o banca in nume propriu pentru zece miliarde lei fiind respinsa datorita dobanzii solicitate, de 17% pe an. Pentru obligatiunile cu termen la doi ani, din luna iulie pana in prezent, Ministerul Finantelor a respins toate ofertele facute la licitatiile saptamanale datorita dobanzilor considerate prea mari pentru a fi acceptate.
De altfel chiar Ministerul Finantelor recunoaste ca ultimele licitatii pentru titlurile de stat in care rata de adjudecare tinde spre zero denota orientarea bancilor spre plasamente mai profitabile pe termen scurt.
Nivelele acceptate pana in prezent ar putea fi considerate bune in raport cu prognozele pentru urmatorii doi ani. Astfel, pentru 2004 se prevede o rata a inflatiei decembrie – decembrie de 9%, iar in 2005 de 7%. Insa aceste valori se pare ca nu sunt luate foarte in serios, din moment ce pentru un termen de trei ani se solicita 17% pe an, ceea ce inseamna o marja de minimum 7% peste rata prognozata a inflatiei. Licitarea unei valori clare a marjei pe care o va plati Ministerul Finantelor peste rata inflatiei se spera ca va fi mai atractiva pentru investitorii care isi vor deschide mai usor punga pentru a credita statul. Este indiscutabil un mod mai transparent de calcul, care nu mai implica raportarea la o evolutie ipotetica a ratei inflatiei. Insa se poate anticipa, din experienta licitatiilor organizate in ultimul timp, ca bancile nu vor accepta o marja mai mica de 3-5% peste rata inflatiei.