Titluri de stat cu dobnzi între 1,75% şi 2,15% pe an

Ministerul Finanţelor Publice a publicat prospectul emisiunii de titluri de stat, în cadrul programului FIDELIS - primele obligaţiuni pentru persoane fizice, emise prin Bursa de Valori Bucureşti, iar nivelul dobânzii pe care persoanele fizice care cumpără titluri de stat vor trebui să îl indice trebuie să fie cuprins în intervalul 1,75%-2,15% pe an, potrivit unui comunicat al ministerului.

"Valoarea nominală a unui titlu de stat va fi de 1.000 de lei. La data solicitării, prin completarea formularului de subscriere, persoanele fizice vor indica nivelul dobânzii la care doresc să cumpere titluri de stat, care trebuie să fie cuprins în intervalul 1,75%-2,15% pe an. Dobânda plătită investitorilor va fi fixă, nivelul acesteia urmând a fi stabilit şi comunicat de către MFP la momentul alocării emisiunii, în data de 22 iunie 2015", se arată în comunicat. 

Titlurile sunt emise pe o perioadă de doi ani, emisiunea fiind scadentă la data de 25 iunie 2017. Titlurile de stat din cadrul programului FIDELIS vor putea fi cumpărate în perioada 8 – 19 iunie 2015, prin instituţiile de credit BCR, BRD şi Raiffeisen Bank sau prin orice intermediar autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, participant la sistemul de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti, care a semnat Angajamentul privind prevederile prospectului de emisiune. 

Conform prospectului emisiunii, oferta are o durată totală de zece zile lucrătoare (8-19 iunie 2015), iar programul de subscriere este de la 9,00 la 17,00, în fiecare zi lucrătoare, cu excepţia ultimei zile, când subscrierile vor putea fi înregistrate numai între orele 9,00 -13,00. După expirarea Perioadei Ofertei nu mai sunt acceptate subscrieri de la investitori. 

'Titlurile de stat, denominate în lei, având o valoare nominală de 1.000 lei fiecare, sunt emise cu dobânda fixă anuală şi sunt scadente în 25.06.2017. Valoarea nominala totală a Titlurilor de stat oferite este de 100.000.000 lei. În cazul în care subscrierile cumulate pentru Titlurile de stat vor depăşi numărul de 100.000 Titluri de stat, emitentul va avea dreptul (fără a fi însă obligat) să crească numărul de Titluri de stat oferite, în funcţie de nivelul cererii. Titlurile de stat vor fi admise de drept la tranzacţionare pe piaţa reglementată la vedere administrată de BVB, sectorul "Titluri de credit", categoria "Titluri de stat". Titlurile de stat vor fi oferite în România exclusiv persoanelor fizice rezidente şi nerezidente, cu excepţia persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani până la data închiderii Ofertei, inclusiv', se menţionează în prospect. 

Oferta este împărţită în două tranşe astfel: Tranşa Primară -reprezintă tranşa în care se înregistrează subscrierile de Titluri de stat care au cuprinse între minim un Titlu de stat şi maxim 50 de Titluri de stat (inclusiv), efectuate de către un singur subscriitor; Tranşa Secundară- tranşa care va include toate Titlurile de stat subscrise care depăşesc 50 de Titluri de stat incluse deja în Tranşa Primară, efectuate de către un singur subscriitor. 

Titlurile de stat sunt oferite la intervalul de rata de dobânda de 1,75% – 2,15% pe an. Investitorii pot subscrie în mod valabil Titluri de stat la orice rată de dobândă din cadrul intervalului (inclusiv la limita inferioară şi cea superioară a intervalului). Pasul de dobândă aferent subscrierilor realizat de către investitori este de 0,05%, respectiv rata de dobânda la care se oferă să subscrie investitorii va fi exprimată cu maximum două zecimale, iar cele două zecimale trebuie să fie multipli de 0,05%, precizează prospectul. 

MFP menţionează ca avantaje ale plasării economiilor în titluri de stat faptul că investiţiile sunt sigure, garantate integral de statul român; faptul că titlurile de stat din cadrul programului FIDELIS vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti şi vor putea fi vândute în orice moment la un preţ transparent. Valorile la care acestea vor fi tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti pot fi mai mari sau mai mici decât valoarea nominală. De asemenea, MFP mai precizează că veniturile aferente dobânzii şi tranzacţionării titlurilor de stat nu sunt impozabile.

AGERPRES