Cele peste cinci milioane de titluri de proprietate, inregistrate la nivelul intregii tari, au fosta arhivate in baza de date a Agentiei Nationale de Cadastru si Carte Funciara.

Printr-un program al Bancii Mondiale, toate titlurile au fost scanate si acum constituie o arhiva digitala, operativa de la 1 iunie, care va putea fi accesata si de reprezentantii primariilor si prefecturilor. Sistemul informatic permite actualizarea datelor, eventualele modificari sau adaugarea unor noi titluri, care mai pot aparea conform Legii nr. 247/2005. Totusi, in forma actuala, aplicatia acopera deja peste 95% din cererile validate, restul reprezentand cereri pentru despagubiri sau cazuri aflate in justitie.


“Garantarea proprietatii este trecuta in Constitutie si nu trebuie sa ramana la nivel declarativ. Statul trebuie sa puna la dispozitia cetatenilor instrumente care sa permita protejarea drepturilor de proprietate. Acest sistem informatic de arhivare a titlurilor, alaturi de sistemul integrat de cadastru si carte funciara reprezinta astfel de mecanisme, care asigura transparenta si posibilitatea de a avea acces la informatii concrete”, declara Costel Costineanu, director al Unitatii de Management al Proiectului Cadastrului General si Publicitatii Imobiliare.


In baza de date a titlurilor de proprietate se afla toti cetatenii care au fost improprietariti prin Legea nr.18/1991, prin Legea nr.1/2000 si prin Legea nr. 247/2005. In afara de titlurile propriu-zise, scanate si arhivate, exista in paralel si o baza de date cu fisele complete ale terenurilor agricole si forestiere dobandite in ultimii 15 ani: proprietarul, suprafata, in baza carei legi a fost eliberat titlul, adresa si/sau numarul cadastral. Conform acestei baze de date, pana la aceasta data au fost emise 5.112.451 de titluri de proprietate, pentru o suprafata totala de 12.670.440 de hectare de teren agricol si paduri (mai mult de jumatate din intreaga suprafata agricola a tarii). Un prim calcul ne arata ca media la nivelul tarii este de 2,4 hectare la un proprietar. Acest raport variaza insa foarte mult de la judet la judet. In judetul Harghita, de exemplu, media este de peste patru hectare per titlu, in timp ce in Bacau este de doar 1,5 hectare per titlu.

In instanta au ramas putine cereri

Numarul cetatenilor care nu si-au putut redobandi terenurile agricole sau padurile este mult mai mic fata de cei care au deja titluri. Astfel, la nivelul intregii tari doar 222.775 de cereri ale fostilor proprietari au fost validate pentru despagubiri, toate acoperind o suprafata de 347.583 de hectare. Acestea au fost acoperite de constructii sau nu au putut fi reconstituite sau constituite in natura (primariile nu au putut da proprietarilor nici teren la schimb).


Statistic, improprietarirea cu teren agricol si padure sta mult mai bine comparativ cu retrocedarea imobilelor, in general, si a cladirilor, in special. Doar circa 130.000 de cereri se mai afla in justitie, din cinci milioane. Autoritatile au speranta ca pana la sfarsitul anului se va rezolva si situatia acestora.
Aplicatia digitala cu titlurile de proprietate apartine Agentiei si va fi implementata prin cele 142 de birouri ale Agentiei la nivel local.


Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara a luat nastere la inceputul anului 2005, prin unificarea vechilor oficii de cadastru cu birourile de carte funciara de pe langa primarii.