„Copilul cu multe moaşe rămåne cu buricul netăiat“, spune o vorbă din popor. În cazul obligaţiunilor guvernamentale, drumul spre bursă a durat şapte ani. După listare, succesul depinde de lichiditatea şi preţul tranzacţiilor.
De la primele anunţuri privind tranzacţionarea titlurilor de stat deja emise prin intermediul BVB şi pånă la apariţia primelor cotaţii pe ecranele brokerilor au trecut peste şapte ani. În august 2001, Ministerul Finanţelor, Banca Naţională a Romåniei şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare au adoptat un regulament comun privind regimul titlurilor de stat, care, printre altele, menţiona bursa ca piaţă secundară de tranzacţionare. Abia la începutul lui august 2008, titlurile de stat au fost cotate în sfårşit la bursă.
Care vor fi efectele asupra părţilor implicate? În primul rånd, BVB a cåştigat nume noi la capitolul titluri cotate, care ar putea compensa, în parte, penuria listărilor de companii private.
Pentru Ministerul Finanţelor Publice, listarea titlurilor de stat „înseamnă în primul rånd transparenţă. Pånă acum, în sistemul interbancar, tranzacţionarea nu era deloc cunoscută publicului“, apreciază Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital.
Investitorii vor avea o alternativă de plasament în plus, care este şi sigură. „Principalii clienţi ai titlurilor de stat vor fi investitorii instituţionali, atåt romåni, cåt şi străini. Dintre investitorii de retail, vor intra la cumpărare doar cei cu capacitate financiară suficient de mare. Aici va fi important şi cåt de mari vor fi pachetele scoase la vånzare“, apreciază Paşol. Şi asta pentru că valoarea nominală a unui titlu este de 10.000 de lei în cazul fiecăreia din cele 26 de emisiuni listate.
Ce titluri se vor tranzacţiona?
Înainte de listarea la bursă, pe piaţa interbancară, tranzacţiile se efectuau la preţuri între 90,7% şi 93% din valoarea nominală. Randamentul, calculat ca raport între rata cuponului şi preţul de tranzacţionare, era între 8% şi 10%, în funcţie de emisiune.
În succesul listării titlurilor de stat rămåne totuşi o mare necunoscută: cåt de tranzacţionate vor fi acestea la bursă. Ministrul Varujan Vosganian se numără printre cei mai optimişti, aşteptåndu-se la tranzacţii reprezentånd 20% din valoarea emisiunilor listate.
„Lichiditatea va depinde şi de Ministerul Finanţelor, de valoarea emisiunilor şi de randamentele oferite“, apreciază Paşol.
Vånzătorul va renunţa mai greu la un titlu pentru care va primi 8,25% în 2013, faţă de un titlu cu un cupon de 6,5%, pånă în 2012.
Cele mai lichide titluri de stat de pe piaţa interbancară erau cele emise pe cinci ani în 2007, urmate de cele cu scadenţa în 2010, potrivit lui Ştefan Nanu, şeful Direcţiei de Trezorerie din Ministerul Finanţelor. Caracteristicile acestora: fac parte din emisiunile cele mai mari şi au rate ale cuponului mai reduse. Emisiunea din 2007 este şi cea mai „voluminoasă“ dintre cele care intră la bursă, cu o valoare nominală de 2,1 miliarde de lei. Iar cuponul de 6,5%, mai mic decåt dobånzile actuale de peste 9%, explică interesul pentru vånzare. Piaţa a stabilit însă preţuri de tranzacţinare sub valoarea nominală, discountul fiind de aproape 10%.
După listarea la BVB, titlurile de stat vechi se vor tranzacţiona pe două pieţe: bursa şi sistemul interbancar. Sistemele informatice nu sunt interconectate, deci există posibilitatea ca pe interbancar acelaşi titlu să se våndă la alt preţ decåt la BVB. Compensarea transferurilor se face la sfårşitul zilei. Mutarea investitorilor între cele două pieţe ar trebui, însă, să echilibreze preţurile.
Emisiunile de titluri noi se vor face tot prin licitaţii, însă şeful Trezoreriei a anunţat că va înlocui sistemul ofertelor pe hårtie cu un sistem informatic, similar cu cel utilizat pentru eurobonduri. Dacă în prezent au acces la emisiuni doar băncile dealer şi clienţii acestora, în viitor, sfera cumpărătorilor de titluri de stat s-ar putea lărgi.
ISTORICUL LISTARII
August 2001 CNVM, BNR şi MFP emit un regulament comun, care reglementează piaţa titlurilor de stat.
Iunie 2002 Şeful trezoreriei de la vremea respectivă, Enache Jiru, estima că listarea va avea loc la sfårşitul anului. Problemele: viziuni diferite privind instituţia ce va juca rolul de depozitar – BNR sau BVB.
Noiembrie 2005 Directorul general al Bursei, Stere Farmache, avansa o soluţie pentru problema celor doi depozitari: emisiuni dedicate fiecărei pieţe.
August 2008 Bursa devine piaţă secundară pentru titlurile de stat, cea interbancară fiind menţinută în paralel. Sistemul Safir, al BNR, va juca rolul de depozitar al titlurilor.