Pana joia trecuta, cu 48 de ore inaintea inchiderii subscriptiei publice pentru certificatele de trezorerie in lei, lansata la 20 aprilie, Ministerul Finantelor reusise sa atraga de la populatie 1.558,8 miliarde lei. Recolta este intregita de valuta imprumutata tot de la populatie, prin titluri de stat emise in lunile aprilie si mai: circa 45 milioane dolari, echivalentul a aproape 700 miliarde lei. Cu totul, vreo 2.300 miliarde lei.
Suma depaseste cu aproximativ 1.000 de miliarde totalul investitiilor in titluri de participare ale fondurilor mutuale, instrumente care se adreseaza publicului larg, ca si obligatiunile de stat. Dupa prabusirea in lant a fondurilor – in primavara lui 1996 – acestea sunt inca privite cu suspiciune, dovada numarul redus al investitorilor: mai putin de 150.000 la finele lunii aprilie.
Daca cetatenii scot, brusc, din buzunare o suma la care institutii populare, precum fondurile, nici nu indraznesc sa viseze, inseamna ca statul este singurul care se mai bucura de incredere. Populatia a optat mai degraba pentru siguranta plasamentului decat pentru rentabilitatea sa. Profitabilitatea certificatelor de trezorerie in lei (6,67% pe luna) este depasita net de multe fonduri mutuale si de majoritatea bancilor, care ofera mai mult, atat prin depozitele la termen, cat si prin certificatele de depozit.
Nici bancile comerciale nu mai beneficiaza de acelasi credit din partea romanilor. Ultimul raport lunar al Bancii Nationale a Romaniei arata ca, in martie, economiile populatiei plasate in sistemul bancar au scazut cu 850 miliarde lei, adica 2,6%.
Succesul la public al titlurilor de stat in lei si valuta nu este, catusi de putin, un motiv de bucurie, ba dimpotriva. Cu banii dati Ministerului de Finante, populatia finanteaza deficitul bugetar. Este insa un deficit care nu provine din revigorarea investitiilor ori din cresterea alocatiilor bugetare pentru sanatate sau invatamant, ci este provocat de dobanzile scadente la datoria publica si de costurile necesare acoperirii gaurilor de la Bancorex.
Cu fiecare emisiune de titluri de stat pentru populatie lansata astazi, Ministerul Finantelor va avea de platit, maine, mai mult. Din ce in ce mai mult. Acum, statul procedeaza cu populatia asa cum a procedat, in ultimii doi ani, cu bancile comerciale, carora le-a vandut certificate de trezorerie de mii de miliarde lei. Bani pe care, ca sa-i dea acestora inapoi, ii ia de la cetateni.
Acest mecanism nu-i un perpetuum mobile financiar. Odata si odata se va opri. Ramane de vazut cum va arata atunci economia reala.
Titlurile de stat – ultima reduta
20 mai 1999, 12:00
Ultima modificare în 20 mai 1999, 15:00
Pana joia trecuta, cu 48 de ore inaintea inchiderii subscriptiei publice pentru certificatele de trezorerie in lei, lansata la 20 aprilie, Ministerul Finantelor reusise sa atraga de la populatie 1.558,8 miliarde lei. Recolta este intregita de valuta imprumutata tot de la populatie, prin titluri de stat emise in lunile aprilie si mai: circa 45 milioane dolari, echivalentul a aproape 700 miliarde lei. Cu totul, vreo 2.300 miliarde lei. Suma depaseste cu aproximativ 1.000 de miliarde totalul invest
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Actiunile SIF-urilor la societatile necotate intra la apa
- Gaura cheii
- Banca Albina bazaie
- Romanii sunt mai castigati cu strainatatea
- Samus Electrolux este privita rau in propriul oras
- Zambete si saracie
- Din inventii se poate trai bine
- S-a declansat recoltarea actiunilor Agromec Domnesti
- Bursa merge pe mana micilor speculatori
- Filmul romanesc vrea sa-i execute pe datornici