Potrivit lui Titus Corlățean, lucrurile par foarte bine structurate din perspectiva interesului Rusiei.
„Deci este clar că sunt niște lucruri foarte structurate care avansează simultan cu anunțul anterior al lui Vladimir Putin, „Odesa este rusească” și ceea ce Medvedev, fostul premier a spus chiar ieri sau astăzi, faptul că Odesa și restul Ucrainei până la Kiev.
Așa încât lucrurile par foarte bine structurate din perspectiva interesului ilegitim al Rusiei. Acum să înțelegem despre ce vorbim”, a explicat acesta la Antena 3 CNN.
Transnistria, vizată de Federația Rusă?
După evenimentele din 1990-1991, Transnistria a fost subiectul unei intervenții din partea Federației Ruse, cu implicarea Armatei a 14-a, a mai precizat fostul ministru de Externe. Acest lucru a fost confirmat de o instanță internațională în cazul Ilașcu, decis de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Aceasta a constatat că Rusia poartă responsabilitatea pentru războiul de separatism, considerând prezența trupelor rusești ca fiind de ocupație, și nu de menținere a păcii.
În toți acești ani, populația de origine română din Transnistria a suferit o represiune continuă. Fenomenul a afectat inclusiv copiii din școlile care predau în limba română și folosesc alfabetul latin, conform unor observatori din Europa.
Transnistria s-a luptat pentru independență
În contextul acestor evenimente, separatiștii din Transnistria au organizat de-a lungul anilor mai multe referendumuri în care au declarat o așa-numită independență, a explicat Titus Corlățean. Au notificat și Națiunile Unite în acest sens. Au cerut de cel puțin două ori Federației Ruse să le recunoască independența. Până în prezent, Rusia nu a recunoscut independența Transnistriei.
„Vedem însă într-o situație diferită și operativă în teren, cu un război în Ucraina, de agresiune, care nu mai merge bine pentru trupele ucrainene și cu niște ținte deja anunțate.
Eu cred că trebuie privit într-adevăr cu foarte mare seriozitate și eu presupun că la nivelul statului român și la nivelul partenerilor, aliaților și Chișinăului, bineînțeles, printr-o coordonare, cel puțin la nivelul CSAT-ului sunt lucruri deja discutate și sunt lucruri deja stabilite pentru a vedea o modalitate de susținere a integrității teritoriale a Republicii Moldova.
Dacă într-o astfel de situație, cu agresiune rusă care continuă nu doar pe Ucraina, ci și împotriva Republicii Moldova, nu sunt foarte multe alternative”, a adăugat acesta.
Dacă se ajunge la Odesa, va trebui ca Europa să urmeze modelul german
Fostul ministru de Externe a spus că dacă se va ajunge la Odesa, aproape de gurile Dunării, singura alternativă va ca România să urmeze modelul german.
„Dacă se ajunge la Odesa, se ajunge în sudul Ucrainei, aproape de gurile Dunării și se ajunge pentru a face coridorul direct cu Transnistria, dincolo de anexări, proclamări, hârtii, voturi politice, atunci nu există altă alternativă decât de a urma modelul german, cu o bună discuție, sper, care a avut loc cu statele partenere și aliate. Nu există alternativă”, a conchis el.
Armata rusă ar putea ajunge la Kiev
Recent, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a avertizat că armata rusă ar putea să ajungă la Kiev. În declarațiile sale, el a subliniat ideea că rușii și ucrainenii sunt un singur popor.
Potrivit lui Medvedev, trupele ruse ar putea fi direcționate către Kiev. Scopul ar fi realizarea a ceea ce Moscova denumește o „operațiune militară specială”. Această decizie este justificată de amenințarea percepută la adresa existenței Rusiei din capitala Ucrainei. Aceste declarații au fost raportate de agenția rusă de presă de stat TASS și de publicația The Moscow Times. Mai multe puteți citi aici.