Concernul olandez TNT N.V. ce activeaza in industria de curierat expres, transporturi si logistica, a relizat in cursul anului trecut venituri de 10,1 miliarde euro, inregistrandu-se o crestere de 11% fata de anul 2004. Volumul total al dividendelor platite catre actionari a fost de 659 milioane de euro, dividendul anual per actiune fiind cu 10,5 % mai mare decat anul precedent.

“Compania a incheiat anul trecut cu rezultate foarte bune din punct de vedere a performantei serviciilor de retea: o rata de profit record in ceea ce priveste divizia Express, ca si o crestere sustinuta pe divizia Mail, ca rezultat al eforturilor constante pentru imbunatatirea eficientei operationale”, a declarat Peter Bakker, CEO TNT N.V.

Divizia Express a inregistrat cresteri ale veniturilor de 8,3%, in valoare de 5,334 milioane euro, chiar daca renuntarea la segmentele mai putin performante din logistica, impreuna cu investitiile in derulare, au determinat o incetinire a ritmului de crestere in ultimul trimestru al lui 2005. In ansamblu, oportunitatea acestei reorientari este reflectata de performanta in materie de profit operational care a ajuns, la final de an, la un nivel de 10,3%.

Un alt eveniment important, in special din punct de vedere al pietei bursiere, este anuntul de renuntare la oferta ostila de preluare a companiei de catre investitorul german Cornelius Geber. Stirea a aparut pe primele pagini ale publicaţiilor economice din toata lumea la inceputul acestui an, cand atractivitatea TNT din punct de vedere investitional a atras din nou atentia investitorilor. Asa cum era insa de asteptat, strategia de consolidare a companiei si-a demonstrat eficienta, impiedicand orice tentativa de preluare ostila, contrara planurilor de dezvoltare ale TNT.

In Romania, Divizia Express este prezenta inca din anul 1999, cand TNT a achizitionat in totalitate pachetul de actiuni al firmei Romcargo.

TNT Express livreaza saptamanal 3,4 milioane colete, documente si marfa in peste 220 de tari prin intermediul retelei sale ce cuprinde circa 900 oficii, depozite si centre de sortare. Compania opereaza cu peste 19.000 de vehicule rutiere si 42 avioane si are cea mai mare retea aeriana si rutiera de livrari door-to-door din Europa.

Sursa: Capital, 01 martie 2006