"Ne aflăm în acest moment în situaţia în care aşteptăm de la instanţele de judecată încheierile de verificare a temeiniciei legalităţii declanşării procedurii de extrădare. În momentul în care primim de la instanţele de judecată respectivele încheieri, respectivele hotărâri, declanşăm procedura de extrădare, adică cererea. Ministerul Justiţie are deja pregătită acea procedură, cerere, aşteptăm încheierile de la instanţele de judecată şi imediat, imediat, în minutul următor dăm drumul la procedură. Până atunci prevederile legale ne obligă să rămânem în aşteptare, să aşteptăm de la instanţele de judecată", a explicat Tudorel Toader, marţi, într-o declaraţie de presă la Ministerul Justiţiei.
El a adăugat că procedura s-ar lovi de nulitate dacă nu ar fi respectată.
"Gândiţi-vă ce s-ar întâmpla, ce ar însemna dacă noi, la rândul nostru, nu am respecta procedura – ar fi lovită de nulitate şi ar profita de ea cine are interesul să profite. Aşadar, suntem în această fază, în această etapă", a spus Toader.
Întrebat cât ar putea dura respectiva procedură de extrădare, ministrul Justiţiei a răspuns: "Este procedură de urgenţă la primă instanţă, poate formula contestaţie numai procurorul, partea nu participă, nu este citată, nu poate să facă acea contestaţie (…) din simplul motiv că ea este căutată, ea este cerută să fie adusă în ţară. În trei zile maxim, instanţa verifică şi ne trimite încheierea. (…) Sper ca să nu existe motive de contestaţie, sper să rămână definitivă hotărârea la primă instanţă să primim de îndată decizia, să dăm drumul la procedură".
Tudorel Toader a precizat că Biroul Naţional Interpol a anunţat luni că Sebastian Ghiţă a fost reţinut pe o perioadă de 18 zile.
"Biroul Naţional Interpol a informat instanţele din România, instanţele emitente ale mandatelor de arestare preventivă, cu privire la reţinerea pentru 48 de ore a lui Sebastian Ghiţă. Pe data de 17 aprilie, acelaşi Birou (…) a înştiinţat instanţele din România, instanţele emitente ale mandatelor de arestare, cu privire la reţinerea preventivă a lui Sebastian Ghiţă pe o perioadă de 18 zile începând cu data de 14 aprilie. Potrivit legii, potrivit art. 66 din Legea 302, instanţele din România (…) trebuie să verifice în procedură de urgenţă îndeplinirea condiţiilor legale pentru a solicita extrădarea", a arătat Tudorel Toader.
Ministrul Justiţiei a dat asigurări că nu se pune problema să se iasă din termen cu procedura extrădării şi a spus că nu crede că procedura va fi îngreunată de faptul că Sebastian Ghiţă este cercetat pentru folosire de acte false în Serbia.
Întrebat dacă Ghiţă poate cere azil politic în Serbia, ministrul a precizat: "Din moment ce este şi azilul o instituţie, sigur că există posibilitatea folosirii acelei instituţii".
AGERPRES