"Am întocmit un raport de evaluare care are 19 pagini", a spus Toader. "Eu personal am realizat evaluarea fără niciun fel de presiune, fără niciun fel de ingerință fără niciun fel de influență de la cineva străin de Ministerul Justiției", a precizat ministrul.
El a spus că "această evaluare a procurorului general al României (Augustin Lazăr – n.r.) și a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție (Laura Codruța Kovesi – n.r.) intervine în contextul în care "Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență 13, iar pe de altă parte DNA a procedat la anchetarea circumstanțelor, modului, procedurii în care a fost adoptată respectiva OUG".
Ministrul Justiției a amintit că președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a sesizat Curtea Constituțională cu privire la ancheta derulată de DNA la Guvern.
Toader a invocat articolul 132 din Constituție, potrivit căruia "procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei".
Tudorel Toader a invocat și decizia Curții Constituționale cu privire la respectiva anchetă, decizie care se referă la "încălcarea gravă a separației puterilor în stat".
"Statul de drept nu funcționează dacă autoritățile nu își exercită cu loialitate atribuțiile care revin fiecăreia în parte", a explicat Toader. "Procurorul a ieșit din matca lui constituțională și a intrat în zona legiuitorului delegat, în zona Guvernului", a mai spus el.
Ministrul Justiției a menționat că "Direcția Națională Anticorupție nu poate funcționa decât în acord cu rigorile statului de drept".