Dar inainte de toate, RASDAQ este piata ofertelor publice care se succed cu o rapiditate demna de orice piata cu vechime in munca. Societatile de valori mobiliare s-au aruncat asupra acestui gen de afaceri, printre putinele care aduc venituri substantiale pentru intermediarii tranzactiilor cu actiuni.
Concentrarea actionariatului functioneaza la turatie maxima. Doua oferte tocmai s-au incheiat cu succes: oferta publica de cumparare pentru actiuni Transaghiresu SA in care societatea Euromilk Impex a achizitionat de pe piata, la pretul de 450 lei pe actiune, peste 14.000 de actiuni, reprezentand 67% din capitalul social al Transaghiresu, si o alta pentru actiunile Compex SA, in care o persoana fizica achizitioneaza de pe piata 8,5% din actiunile societatii si ajunge astfel la o participare de 18%. O alta persoana fizica tocmai a majorat pretul initial al unei oferte pentru actiunile Cetate Olt, de la 70.500 lei pe actiune la 73.100 lei/ actiune, administratorul ofertei, SVM Actinvest Brasov, urmand sa reia procesul de cumparare. Sezonul de toamna debuteaza cu alte zece oferte noi de cumparare, cu ofertanti persoane fizice si societati comerciale romanesti, dar si fonduri, straine de investitii.
Cel mai activ in acest domeniu ramane fondul de investitii Broadhurst Investments, cu doua oferte, derulate prin intermediul societatii de brokeraj Vanguard Securities: fondul urmareste achizitionarea pachetelor de control la Prodaliment SA din Baia Mare si Elpreco SA din Craiova, la preturi de 1.500 lei/actiune, respectiv 10.000 lei/actiune. Alte societati aflate in vizorul investitorilor sunt Adimet SA (oferta pentru 13,7% din capitalul social, pret de 6.000/actiune, intermediar H&C Securities), Clatul Tulcea (control, 25.000/actiune, Zimbrul), Bonitex (control, 56.676/actiune, Gelsor), Model Constanta (5%; 5.000/actiune, Gelsor), Salprest (30%; 2.000/ actiune, Actiuni Nationale), Omniconstruct SA (control, 1.400/actiune, Transilvania Capital), Complex Hotelier Belvedere SA (control, 68.000/ actiune, Actinvest).
Mai putina miscare se simte, evident, in domeniul ofertelor publice de vanzare. FPS, principalul actionar al societatilor de pe RASDAQ, isi face simtita prezenta doar prin vanzarea unei singure societati, SC ICOS SA din Ocna Sibiului. Incepand din 20 septembrie, FPS vinde prin intermediul Actinvest (metoda celei mai bune executii) 39,89% din actiunile ICOS la pret de 2.000 lei/actiune. Oferta este deschisa investitorilor pana in data de 29 septembrie. In afara de FPS, dintre marii detinatori de portofolii, SIF Banat Crisana a lansat o oferta de vanzare a unui numar de 55 mii actiuni la Martexim SA, la un pret de 27 408 lei/actiune. Intermedierea ofertei este realizata de Interfond SA Arad.
Un lucru mai rar intalnit: societati care folosesc piata RASDAQ pentru capitalizare. Este cazul SC Bon Ami SA din Sfantu-Gheorghe, care face o oferta publica primara de actiuni. Sunt puse la dispozitia investitorilor un numar de 350 mii de actiuni la 1.000 lei/actiune, cat este si valoarea nominala. Intermediarul operatiunii este Perefernum Broker din Miercurea-Ciuc.