În camping, la un festival de muzică „supărată“ sau pe scaun, savurând concertul celui mai rapid pianist din lume: de la rocker la amator de muzică clasică sau de la cinefil la clubber, în lunile următoare se întâmplă câte ceva pe gustul fiecăruia
Ultima zi de vară îi aduce în premieră în România pe cei de la Red Hot Chili Peppers, care sunt și primii artiști străini care vor cânta pe Arena Natională din București. Deși organizatorii au suplimentat de mai multe ori numărul biletelor, spectacolul rockerilor americani este aproape sold-out. Mai puţin de 2.000 de bilete mai sunt acum disponibile pentru showul din 31 august.
În lunile următoare, numai cine nu vrea nu găsește un concert sau un festival unde să se relaxeze: dacă Bucureștiul este, ca de obicei, polul distracției, atunci când vine vorba de concertele unor staruri internaționale, în restul țării au loc festivaluri tematice care vor reuni cele mai bune trupe autohtone. „În București au loc cele mai multe concerte cu artiști de renume şi spectacole, după care urmează Cluj“, spune Andreea Tudor, PR manager la RoEvents. Până acum, s-au vândut ca pâinea caldă biletele pentru Lady Gaga, care a concertat pe 16 august la București și pentru Red Hot Chili Peppers, iar concertele pe care pariază organizatorii în perioada următoare sunt Lenny Kravitz, Leonard Cohen, The Cranbberies, Umberto Tozzi și Macy Gray.
Nici în ţară nu va fi linişte pe plan muzical în perioada următoare: cel mai mare festival din România, Félsziget Peninsula, va avea loc între 23 şi 26 august, la Târgu Mureş. „La Câmpulung Muscel are loc o nouă ediţie a Posada Rock, festival recunoscut ca o punte de lansare pentru trupele la început de drum“, spune project managerul iConcert.ro, Marian Sarău. În acelaşi timp, are loc şi Muscel cLoverFest, în judeţul Dâmboviţa, la aproximativ 130 de km de Capitală, unde campingul va fi gratuit.
Trubadurul Canadei, cel mai scump bilet
O apariţie care ar fi umplut cu siguranţă sala de spectacol este Jennifer Lopez, care trebuia să concerteze la Romexpo pe 15 noiembrie, dar concertul din România a fost şters din agenda de turneu. Nici Lenny Kravitz, care trebuia să cânte în Piața Constituției pe 28 septembrie nu mai vine în România. Artistul a declarat că este total acaparat de un film nou în care va juca rolul principal.
Lucurile sunt însă sigure în ceea ce-l privește pe Leonard Cohen, care vine pentru a treia oară aici, pe 22 septembrie, în Piața Constituției. La concertul artistului canadian se vinde și cel mai scump bilet de anul acesta: 852 de lei, la categoria VIP Exclusive. Tot pentru a treia oară vine în România și Macy Gray, care va cânta pe 22 noiembrie la Sala Palatului. Schimbăm registrul și trecem la irlandezii de la The Cranberries, care vin pentru a doua oară să cânte la București, la Sala Polivalentă, pe 11 octombrie, pentru a-și promova cel de-al șaselea album, „Roses“. Venirea lor este încadrată de două trupe pe măsură: britanicii de la Anathema, pentru care concertele din România sunt o tradiție de 18 ani, pe 23 septembrie, în Jukebox Venue, și suedezii de la Therion, care sărbătoresc 25 de ani de carieră, pe 19 octombrie, la Arenele Romane.
Super-chitara electrică a lui Steve Vai va răsuna pentru a patra oară în România, pe 1 noiembrie, la Sala Palatului. Galeria celor mai buni continuă cu cel mai rapid pianist din lume, Havasi, care va face spectacol pe 3 noiembrie, la Sala Palatului.
Fanii mai nostalgici au ocazia să îl vadă pentru prima dată în România pe artistul italian Umberto Tozzi, care deschide seria concertelor din septembrie. Pentru cei mai excentrici, pe 25 august, la Palatul Brukenthal din Sibiu are loc spectacolul Fusion Baroque, unde dresscode-ul este, cum altfel, decât baroc. Laserele, proiecțiile și artificiile vor realiza un spectacol multimedia unic, potrivit organizatorilor, iar set-urile DJ-ilor vor cuprinde influențe din muzica clasică, techno, house și dubstep. Pe 25 octombrie, la Sala Palatului, amatorii de balet vor putea vedea Lacul Lebedelor într-o interpretare unică a Teatrului Municipal de Operă și Balet din Kiev. Pentru ceva mai ritmat, Lord of the Dance revine cu trupa în București, Constanța și Iași, pe 13, 14 și 15 octombrie.
Consumatori muzicali „atipici“
Anul acesta, românii s-au grăbit să-şi asigure un loc la cele mai tari concerte ale verii, cele mai mari vânzări fiind înregistrate în perioada februarie-mai, însă nu există o tendinţă constantă în acest sens. „Comportamentul consumatorului român de evenimente muzicale este unul special şi îi împarte pe iubitorii de evenimente în trei categorii: cei care îşi cumpără bilete din timp, profitând de perioadele «early bird», când biletele au un preţ redus, cei care îşi cumpără bilete pe parcurs şi cei care îşi cumpără bilete pe ultima sută de metri, chiar dacă preţul este mai mare“, spune project managerul iConcert.ro.
Este o problemă care ţine de puterea de cumpărare a românilor, care, din păcate, este actualmente în scădere, cred oficialii Eventim. „Paradoxal, noi am vândut mai multe bilete în acest an faţă de perioada corespondentă a anului trecut, fapt ce arată că apetitul este în creștere, fie că vorbim despre concerte, festivaluri, spectacole de teatru, balet sau evenimente sportive“, adaugă aceştia. Planul de bătaie pe termen lung al „vânzătorilor de distracţie“ este să spargă monopolul Capitalei în ceea ce priveşte organizarea de concerte de mare amploare.