Locuitorii din Utah nu sunt însă îngrijorați doar de criza apei.

Acum, asupra regiunii planează și pericolul otrăvirii cu arsenic și cu alte metale grele, dacă lacul va seca complet, ca și Lacul Owens din California, scrie TheBreastCancerSite.

Lacul Owens a fost unul dintre cele mai mari lacuri din SUA la începutul secolului al XX-lea, până când a fost secat de apeductul Los Angeles, provocând un dezastru ecologic și punând la pământ economia locală din Owens Valley.

Amestec periculos de sare, argilă și sulfați

”Avem această potențială bombă nucleară de mediu care va exploda în orice moment, dacă nu luăm măsuri”, a afirmat Joel Ferry, congresman republican, care locuiește pe partea de nord a Marelui Lac Sărat din Utah.

Metropola din apropiere, Salt Lake City, este deja supusă unor furtuni de praf care, conform experților, s-ar putea înrăutăți. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din SUA, vânturile au măturat de pe albia lacului un amestec periculos de sare cu granulație fină, argilă și sulfați.

Cele mai periculoase sunt particulele de praf minuscule, care au un diametru mai mic de 10 microni și care pot ajunge în plămânii oamenilor. Acest tip de praf fin a fost asociat cu rate crescute de cancer, tulburări respiratorii și cu afectarea sistemului imunitar.

Amestec letal: arsenic, seleniu, plumb și mercur

Un studiu recent realizat în Utah a arătat cum plantele și insectele au absorbit metalele grele care provin din minele și rafinăriile din zona Marelui Lac Sărat. Plantele din zonele umede conțin arsenic, seleniu, plumb și mercur.

Între timp, insectele prădătoare au niveluri de cupru și cadmiu în corp, și de 10 ori mai mult decât în ​​plante. Asta înseamnă că metalele periculoase și-au găsit drum în lanțul alimentar.

”Dacă acest praf este respirat pe o perioadă îndelungată de timp, poate duce la creșterea diferitelor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar, cancerul de vezică urinară, boli cardiovasculare, diabet și altele, susțin experții de la Universitatea din Utah.

Se va transforma într-o bombă nucleară

Odată ce lacul va seca, totul se va transforma într-o bombă nucleară, cu metale toxice care vor ajunge în aer, amenințând nu doar Salt Lake City ci și zonele înconjurătoare.

Lacul conține acum puțin mai mult de un sfert din volumul de apă față de cel pe care îl avea la punctul său maxim, înregistrat în anul 1987, a precizat U.S. Geological Survey.

Consumul uman a redus volumul lacului la aproximativ jumătate din dimensiunea sa

Criza Marelui Lac Sărat a început când afluenții săi au fost drenați în bazine puțin adânci care furnizează apă industriilor, terenurilor agricole și gospodăriilor din Utah. Din cauza populației, care a crescut rapid, consumul uman a redus volumul lacului la aproximativ jumătate din dimensiunea sa, având un impact grav asupra economiei și ecologiei statului.

Acesta este cel mai mare lac sărat din emisfera vestică şi reprezintă ultima rămăşiţă din marele Lac Bonneville, care acoperea cândva aproape toată partea de vest a statului Utah, dar care s-a retras după ultima eră glaciară.