2022 ar putea oferi o perspectivă clară asupra a ceea ne așteaptă de-acum înainte, dezastrele climatice devenind din ce în ce mai frecvente și mai letale. Chiar dacă se spune că aceasta este „noua normalitate”, omenirea încă mai poate stopa dezastrul.
Dar, fără eforturi serioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, această tendință a evenimentelor extreme va continua, potrivit Wfmz.com.
2022 va rămâne în amintirea americanilor pentru inundațiile și furtunile devastatoare, dar și pentru valurile de căldură extremă și seceta care a pârjolit totul. În toamnă, uraganele Ian și Fiona au dus la inundații fără precedent în Florida și Puerto Rico. De altfel, Ian a devenit unul dintre cele mai scumpe uragane din istoria SUA. Valurile de căldură au persistat în multe regiuni ale țării, stabilind recorduri de temperatură. Incendiile sălbatice au făcut ravagii în Arizona și New Mexico pe fondul unei mega-secete care a cuprins sud-vestul SUA, cea mai gravă din regiune, din ultimii 1.200 de ani.
Până în septembrie, SUA au fost lovite de 15 dezastre climatice
Fluviul Colorado, care produce energie electrică pentru sute de mii de case americane datorită barajului Hoover de lângă Las Vegas, a fost amenințat de seceta din vară. Până la sfârșitul lunii septembrie, Statele Unite fuseseră lovite de 15 dezastre climatice și meteorologice care au costat națiunea peste 1 miliard dolari fiecare.
Valuri de căldură extremă, inundații și alunecări de teren, în toată lumea
În Pakistan, ploile musonice record au inundat mai mult de o treime din țară, ucigând peste 1.500 de oameni. În India și China, valurile de căldură prelungite și secetele au secat râurile, au perturbat rețelele electrice și au amenințat securitatea alimentară pentru miliarde de oameni. Inundațiile devastatoare și alunecările de teren cauzate de ploile torenţiale au ucis, de asemenea, sute de oameni în Africa de Sud, Brazilia și Nigeria. În Europa, valurile de căldură au adus temperaturi record în Marea Britanie și în alte părți ale continentului, ducând la secete severe, debite scăzute ale râurilor care au încetinit transportul și incendii de vegetație în multe părți ale continentului. Concluzia este una singură:
2022 nu a fost doar un an ciudat: astfel de evenimente extreme au loc cu o frecvență și intensitate tot mai mari.
Schimbările climatice intensifică amploarea dezastrelor
Cea mai recentă evaluare a climei globale, făcută de COP27, la cel de-al 27-lea summit ONU privind schimbările climatice, a constatat creșteri semnificative atât ale frecvenței, cât și ale intensității evenimentelor extreme de temperatură și precipitații, ducând la mai multe secete și inundații. Inundațiile extreme și secetele devin mai mortale și mai scumpe, în ciuda creșterii capacității de gestionare a riscurilor climatice, a constatat un studiu publicat în 2022. Evenimentele extreme de astăzi, accentuate de schimbările climatice, depășesc, adesea, capacitățile de management ale comunităților.
Când astfel de evenimente au loc cu o frecvență și intensitate tot mai mari, ele sunt un indiciu clar al unei clime în schimbare. Pe măsură ce clima se încălzește, o schimbare a distribuției temperaturii duce la mai multe extreme. De exemplu, la nivel global, o creștere de 1 grad Celsius a temperaturii medii anuale este asociată cu o creștere de 1,2 C până la 1,9 C a temperaturii maxime anuale.