Furnizează apă pentru aproximativ 25 de milioane de oameni
Situat la circa 48 kilometri sud-est de Las Vegas (statul Nevada), la graniţa cu statul Arizona, lacul este amplasat pe fluviul Colorado. Potrivit Serviciului Parcurilor Naţionale din SUA, lacul Mead furnizează apă pentru aproximativ 25 de milioane de oameni în Arizona, Nevada, California şi Mexic.
Din cauza secetei și a condițiilor de debit scăzut, lacul de acumulare a atins unele dintre cele mai scăzute niveluri din ultimele opt decenii, potrivit Gizmodo.
Ultimele luni au adus Lacul Mead la cele mai scăzute cote, după 1930, când a fost creat
Începând de marțea trecută, nivelul apei lacului se afla la 317,6 metri peste nivelul mării. Este semnificativ mai mic decât nivelul de anul trecut, de la aceeași dată, de 325,5 metri peste nivelul mării.
Maxima istorică a lacului, de 373,5 metri, a fost atinsă la mijlocul anilor 1980, dar ultimele luni au adus Lacul Mead la cele mai scăzute cote, după anul 1930, când a fost creat.
O prognoză guvernamentală publicată în luna mai estimează că lacul va continua să scadă în acest an, atingând un nivel scăzut extrem de alarmant, de 316,2 metri, în decembrie, înainte de a reveni.
Nivelurile apei au scăzut constant din februarie, cu aproximativ două luni mai devreme decât perioada în care nivelurile scad de obicei, după precipitații de iarnă și sezonul de topire de primăvară.
Navigația devine tot mai periculoasă
Scăderea nivelurilor apei a însemnat, de asemenea, o schimbare majoră pentru această regiune, care este un punct de atracție pentru turiști și loc de activități recreative, cum ar fi plimbările cu barca și pescuitul.
Întinderi ale țărmului care erau cândva sub apă acum pot fi vizibile. Oficialii spun că aproximativ 6 metri de țărm devin vizibile cu fiecare scădere a debitului. Turiștii care doreau să vină aici și-au anulat rezervările, în timp ce navigația devine tot mai periculoasă. Şi Lacul Powell, care se alimentează de asemenea din fluviul Colorado şi este al doilea rezervor din SUA, a înregistrat un minim istoric, nivelul său scăzând până la 32% din capacitatea sa totală.
Cea mai gravă secetă din ultimul mileniu
Schimbările climatice au provocat în vestul SUA cea mai gravă secetă din ultimul mileniu. O iarnă extrem de uscată, cu cantități mai mici de precipitații decât de obicei, la care s-a adăugat suprasolicitarea cronică de zeci de ani a apei lacului, au condus la această situație extrem de alarmantă, spun autoritățile.