După pandemie, americanii sunt loviți de un nou dezastru. Inflația dă dureri de cap financiare milioanelor de gospodării din SUA, aproape jumătate dintre cei chestionați într-un sondaj susținând că prețurile mai mari le creează o serie de dificultăți.
Americanii, loviți de un nou dezastru. Nimeni nu credea că se va putea întâmpla așa ceva
Așa reiese din cel mai nou sondaj Gallup, informează CBSNews. Studiul a constatat că 45% dintre familiile americane spun că au suferit fie dificultăți severe, fie moderate, din cauza inflației. Astfel, șapte din zece familii cu venituri anuale mai mici de 40.000 de dolari au afirmat că se confruntă cu dificultăți.
Prin comparație, aproximativ o treime dintre familiile care câștigă mai mult de 100.000 de dolari au spus același lucru. Gallup a chestionat 1.598 de adulți în perioada 3-16 noiembrie.
Inflația s-a accelerat în noiembrie, ajungând la maximul ultimelor trei decenii
Inflația s-a accelerat în noiembrie, ajungând la maximul ultimelor trei decenii. Comparativ cu octombrie 2020, indicele preţurilor de consum a urcat cu 6,2%, acesta fiind cel mai semnificativ avans din noiembrie 1990.
De asemenea, luna trecută indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut cu 0,9%, după o expansiune de 0,4% în septembrie, a anunţat Departamentul american al Comerţului.
Combustibilul și alimentele, cele mai mari creșteri ale prețurilor
Astfel de creșteri rapide ale prețurilor afectează bugetele gospodăriilor, după aproape un deceniu în care inflația a crescut cu doar 1% până la 2% anual. Majoritatea articolelor cu cele mai mari creșteri de preț sunt cele esențiale, la care americanii nu pot renunța, cum ar fi combustibilul și alimentele.
Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat că ar dori să-și „retragă” cuvintele, după ce a descris inflația mai ridicată ca fiind „tranzitorie”, deși prețurile în creștere au persistat pe tot parcursul anului 2021. Mulți economiști se așteaptă acum ca inflația să rămână ridicată și în 2022.
Cheltuielile consumatorilor au crescut „puternic”
Dar, în ciuda preocupărilor legate de inflație, americanii nu lasă ca prețurile mai mari ale unor produse să-i priveze de anumite cheltuieli. Cheltuielile consumatorilor au crescut „puternic”, cu 1,3% în octombrie, comparativ cu luna anterioară, a observat Oxford Economics într-un raport recent.
„Combinația dintre diminuarea preocupărilor legate de virus și vremea caldă, relaxarea lanțului de aprovizionare auto și începerea sezonului de vacanță au sporit, în octombrie, cheltuielile consumatorilor”, spun economiștii de la Oxford.
Piața muncii, lovită de presiunile inflaţioniste
De asemenea, presiunile inflaţioniste au afectat şi piaţa muncii, lipsa acută de angajaţi ducând la majorarea salariilor. La finalul lui august existau 10,4 milioane de locuri de muncă vacante în SUA, un număr record. De la începutul pandemiei aproximativ cinci milioane de americani au părăsit piaţa forţei de muncă.
„Sunt din ce în ce mai multe dovezi că presiunile inflaţioniste se extind, indicând faptul că inflaţia va rămâne ridicată mai mult timp decât se aşteaptă oficialii Rezervei Federale a SUA (Fed)”, a apreciat Andrew Hunter, economist la Capital Economics.