Statele Unite ale Americii se confruntă cu o situație nemaiîntâlnită de 40 de ani - inflația a crescut la cel mai ridicat nivel în prima lună a acestui an.
Inflația a ajuns la cel mai înalt nivel în SUA. Nu s-a mai întâlnit așa ceva de 40 de ani
Inflația a ajuns la 7,5% în Statele Unite ale Americii, un procent asemănător cu cel înregistrat în februarie 1982. Americanii se confruntă cu o creștere rapidă de prețuri din cauza banilor ieftini, problemelor legate de aprovizionare și a deficitului de forță de muncă, scrie EFE.
Piața nu se aștepta la asemenea creșteri, motiv pentru care indicii bursieri au scăzut inițial, însă pierderile au fost recuperate.
De cealaltă parte, o inflație crescută va forța Rezerva Federală din SUA să crească dobânzile într-un mod agresiv. În urmă cu câteva luni erau așteptate trei creșteri, însă investitorii se așteaptă la șase astfel de creșteri a dobânzii în acest an.
Joe Biden a recunoscut că nivelul inflației este ridicat, însă el s-a arătat optimist și a declarat, în cursul zilei de joi, că aceasta se va modera semnificativ. El a mai spus că, de la începutul anului, au avut loc majorări ale salariilor angajaţilor americani şi o „moderare” a preţurilor autoturismelor.
De asemenea, președintele american a spus că rata șomajului se află la 4% și că în luna ianuarie au fost create 467.000 de noi locuri de muncă.
Vinovatul pentru creșterea inflației
Liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell este de părere că democrații sunt vinovați pentru creșterea inflației, punând-o pe seama planului de stimulare pe care Congresul l-a aprobat anul trecut, la iniţiativa lui Biden, plan ce a presupus injectarea în economie a 1.900 miliarde dolari pentru a atenua efectele pandemiei.
Republicanul spune că acest plan i-a ajutat pe americani, cărora le-au fost trimise cecuri acasă, dar a dus la creşterea preţurilor şi acum familiile nu pot să facă faţă cheltuielilor de bază.
În ceea ce privește economiștii, ei sunt împărțiți în ceea ce priveşte cauza creşterii preţurilor: unii o pun pe seama planului de stimulente al lui Biden, în timp ce alții spun că este rezultatul pandemiei şi al întârzierilor în lanţul de aprovizionare, care au împiedicat o serie de materiale să ajungă în SUA.
Dacă se exclud preţurile alimentelor şi combustibililor, care sunt cele mai volatile, inflaţia de bază a fost în ianuarie de 0,6%, cu o rată interanuală de 6%. Preţurile energiei (care includ benzina, petrolul, electricitatea şi gazele naturale) au crescut în ianuarie cu 0,9%, un procent similar cu cel cu care s-au majorat preţurile alimentelor, conform comunicatului Guvernului. În segmentul alimentelor, preţul produselor cumpărate de la supermarketuri a crescut cu 1%, iar cel al mâncării din restaurante cu 0,7%. În industria auto, preţurile autovehiculelor noi au rămas constante comparativ cu decembrie, dar al celor second-hand au urcat cu 1,5%.