Inflația continuă să crească în SUA. A atins cel mai mare nivel din ultimii 40 de ani
Costul benzinei, al alimentelor și al altor produse de primă necesitate a urcat în luna mai, ridicând inflația din SUA la un nou maxim al ultimelor patru decenii și nu a dat niciun răgaz gospodăriilor americane de la creșterea costurilor.
Prețurile de consum au crescut luna trecută cu 8,6% față de luna precedentă, mai rapid decât creșterea anuală din aprilie, de 8,3%, a anunțat vineri Departamentul Muncii.
De la o lună la alta, prețurile au crescut cu un procent numai în luna mai, o creștere abruptă față de creșterea de 0,3% din martie până în aprilie. Prețurile mult mai mari la gaze au fost de vină pentru cea mai mare parte a acestei creșteri.
Inflația galopantă din America impune o presiune severă asupra familiilor, forțându-le să plătească mult mai mult pentru alimente, benzină și chirie și reducându-le capacitatea de a-și permite articole discreționare, de la tunsori la electronice. Americanii cu venituri mai mici și americanii de culoare și hispanici, în special, se confruntă cu dificultăți deoarece, în medie, o proporție mai mare din venitul lor este consumată de necesități.
Economiștii se așteaptă ca inflația să scadă în acest an, deși nu cu mult. Unii analiști au prognozat că indicatorul de inflație raportat vineri de guvern – indicele prețurilor de consum – ar putea scădea sub șapte procente până la sfârșitul anului. În martie, IPC a ajuns la 8,5% de la an la an, cea mai mare rată de acest fel din 1982 încoace.
Creșterile de rate se apropie rapid
Inflația ridicată a forțat, de asemenea, Rezerva Federală la ceea ce va fi, probabil, cea mai rapidă serie de creșteri ale dobânzilor din ultimele trei decenii. Prin creșterea agresivă a costurilor de împrumut, Fed speră să reducă cheltuielile și creșterea economică suficient de mult pentru a limita inflația fără a duce economia în recesiune. Pentru banca centrală, va fi un exercițiu de echilibru dificil.
Sondajele arată că americanii consideră că inflația ridicată este principala problemă a națiunii, iar majoritatea dezaprobă modul în care președintele Joe Biden gestionează economia. Republicanii din Congres îi atacă pe democrați pe această temă în perioada premergătoare alegerilor de la mijlocul mandatului din toamnă.
Inflația a rămas ridicată chiar dacă sursele de creștere a prețurilor s-au schimbat. Inițial, cererea robustă de bunuri din partea americanilor care au rămas blocați acasă timp de luni de zile după lovitura COVID-19 a provocat penurii și blocaje în lanțul de aprovizionare și a dus la creșterea prețurilor la mașini, mobilier și electrocasnice.
Acum, pe măsură ce americanii își reiau cheltuielile pentru servicii, inclusiv călătorii, divertisment și mese în oraș, costurile biletelor de avion, ale camerelor de hotel și ale meselor la restaurant au crescut vertiginos. Invazia Rusiei în Ucraina a accelerat și mai mult prețurile la petrol și gaze naturale.
Retailerii avertizează consumatorii că nu mai au energie
Se așteaptă ca prețurile bunurilor să scadă în lunile următoare. Mulți comercianți cu amănuntul mari, inclusiv Target, Walmart și Macy’s, au raportat că acum au rămas cu prea multă mobilă de terasă, produse electronice și alte bunuri pe care le-au comandat atunci când aceste articole erau mai solicitate și vor trebui să le reducă.
Chiar și așa, creșterea prețului la benzină erodează finanțele a milioane de americani. Prețurile la pompă sunt în medie de aproape 5 dolari pe galon la nivel național și se apropie de recordul ajustat la inflație de aproximativ 5,40 dolari atins în 2008.
Cercetările efectuate de Bank of America Institute, care utilizează date anonime din milioane de conturi de carduri de credit și de debit ale clienților săi, arată că cheltuielile pentru benzină ocupă o cotă mai mare din bugetul consumatorilor și elimină capacitatea acestora de a cumpăra alte produse.
Pentru gospodăriile cu venituri mici – definite ca fiind cele cu venituri mai mici de 50.000 de dolari – cheltuielile cu gazul au ajuns la aproape 10% din toate cheltuielile cu cardurile de credit și de debit în ultima săptămână din luna mai, a declarat institutul într-un raport din această săptămână. Aceasta este în creștere de la aproximativ 7,5 la sută în februarie, o creștere abruptă într-o perioadă atât de scurtă.
Cheltuielile tuturor clienților băncii pentru bunuri de folosință îndelungată, cum ar fi mobila, electronicele și îmbunătățirile pentru casă, au scăzut față de anul trecut, a constatat institutul. Dar cheltuielile lor pentru bilete de avion, hoteluri și divertisment au continuat să crească.
Economiștii au indicat această schimbare a cheltuielilor de la bunuri la servicii ca fiind o tendință care ar trebui să contribuie la scăderea inflației până la sfârșitul anului. Dar, în condițiile în care salariile cresc constant pentru mulți lucrători, prețurile cresc și în cazul serviciilor, scrie CBC.