Prețul combustibilului din SUA a depășit 5 dolari pentru prima dată în istoria americană
Sâmbătă, 11 iunie 2022, preţul mediu al benzinei din Statele Unite ale Americii a depăşit 5 dolari pe galon, ajungând la cea mai ridicată valoare din istoria americană, potrivit datelor furnizate de AAA (Asociația Americană de Automobile).
În prezent, preţul mediu naţional pentru benzina normală fără plumb a crescut de la 4,986 dolari pe galon la 5,004 dolari pe galon.
Menționăm faptul că scumpirile actuale sunt o bătaie de cap pentru preşedintele american Joe Biden şi pentru democraţii din Congresul SUA, care se luptă să îşi menţină o imagine bună deoarece în noiembrie vor avea loc noi alegeri.
Amintim faptul că, luna trecută, costul benzinei, al alimentelor și al altor produse de primă necesitate a urcat, ridicând inflația din SUA la un nou maxim al ultimelor patru decenii și nu a dat niciun răgaz gospodăriilor americane de la creșterea costurilor.
Inflația continuă să crească în SUA. A atins cel mai mare nivel din ultimii 40 de ani
Prețurile de consum au crescut în luna mai cu 8,6% față de luna aprilie, a anunțat recent Departamentul Muncii.
De la o lună la alta, prețurile au crescut cu un procent numai în luna mai, o creștere abruptă față de creșterea de 0,3% din martie până în aprilie. Prețurile mult mai mari la gaze au fost de vină pentru cea mai mare parte a acestei creșteri.
Inflația galopantă din America impune o presiune severă asupra familiilor, forțându-le să plătească mult mai mult pentru alimente, benzină și chirie și reducându-le capacitatea de a-și permite articole discreționare, de la tunsori la electronice.
Americanii cu venituri mai mici și americanii de culoare și hispanici, în special, se confruntă cu dificultăți deoarece, în medie, o proporție mai mare din venitul lor este consumată de necesități.
Economiștii se așteaptă ca inflația să scadă în acest an, deși nu cu mult. Unii analiști au prognozat că indicatorul de inflație raportat anterior de guvern – indicele prețurilor de consum – ar putea scădea sub șapte procente până la sfârșitul anului.
Creştere agresivă a ratelor dobânzilor, decisă de către FED
Inflația ridicată a forțat, de asemenea, Rezerva Federală la ceea ce va fi, probabil, cea mai rapidă serie de creșteri ale dobânzilor din ultimele trei decenii.
Prin creșterea agresivă a costurilor de împrumut, FED speră să reducă cheltuielile și creșterea economică suficient de mult pentru a limita inflația fără a duce economia în recesiune. Pentru banca centrală a SUA, va fi un exercițiu de echilibru dificil.
Sondajele arată că americanii consideră că inflația ridicată este principala problemă a națiunii, iar majoritatea dezaprobă modul în care președintele american Joe Biden gestionează economia.
Republicanii din Congres îi atacă acum pe democrați pe această temă în perioada premergătoare alegerilor de la mijlocul mandatului din noiembrie..