Dezastru zoosanitar în SUA! Peste 50 de milioane de păsări au fost ucise din cauza gripei aviare
În acest an, gripa aviară a ucis 50,54 de milioane de păsări de curte în Statele Unite ale Americii, atingându-se asltfel un nou record, în contextul în care în timpul epidemiei de gripă aviară din 2015 au murit numai 50,5 milioane de păsări de curte. Din cauza acestui dezastru zoosanitar, prețurile la ouă și la carnea de curcan au crescut mult în magazinele alimentare din SUA.
La scurt timp după ce se află că o pasăre este infectată, grupuri întregi, care pot depăși un milion de păsări la fermele americane, sunt sacrificate pentru a controla răspândirea bolii. Pierderile suferite de fermierii americani au făcut ca prețurile la ouă și la carnea de curcan să ajungă la niveluri record, agravând astfel problemele economice ale cetățenilor americani, care se confruntă deja cu o creștere a inflației.
SUA se confruntă cu gripa aviară încă de la începutul lunii februarie, fiind infectate, până acum, efective de păsări din 46 de state. Fermierii din SUA s-au străduit să țină păsările sălbatice, care răspândesc acest virus, departe de fermele lor, sporind măsurile de securitate și de curățenie în urma epidemiei din 2015.
Potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA), în urmă cu șapte ani, aproximativ 30% dintre cazurile de gripă aviară au fost atribuite direct originii păsărilor sălbatice, față de 85% în acest an.
Potrivit agenției de presă Reuters, în prezent, și Europa se confruntă cu cele mai grave crize de gripă aviară. De exemplu, unele supermarketuri din Marea Britanie au raționalizat deja vânzările de ouă, după ce epidemia aviară a perturbat aprovizionarea.
Despre gripa aviară
Gripa aviara este o boală infecțioasă a păsărilor cauzată de mutația de tip A a virusului gripal. Boala, care a fost descoperită cu peste 100 ani în urmă în Italia, s-a răspândit în întreaga lume. Toate păsările sunt considerate predispuse la infecție cu gripa aviară, deși unele specii sunt mai rezistente la infecție decât altele.
Sunt cunoscute 15 subtipuri de viruși gripali ce pot infecta păsările, provocând astfel o plajă întinsă de potențiali viruși gripali care circulă în cadrul populațiilor de păsări. Toate izbucnirile formelor foarte patogenice au fost cauzate de virusul gripal de tip A subtipurile H5 și H7. Păsările migratoare – rațele sălbatice, în mod special – sunt sursa naturală de gripă aviară, iar aceste păsări sunt cele mai rezistente la infecție. Păsările domestice, inclusiv găinile și curcanii sunt deosebit de predispuse la epidemii de gripă fatală.
În absența măsurilor prompte de control susținute de o buna supraveghere, epidemiile pot dura ani de zile. Pentru că virușii gripali suportă schimbări genetice frecvente este nevoie de o monitorizare permanentă a situației gripei la nivel global și ajustări anuale în compoziția vaccinurilor antigripale. Ambele activități au fost prioritare pentru Programul Global de Gripă al OMS încă din 1947, scrie pe site-ul oficial al Guvernului de la București.