Deși pare scenariul unui fim de la Hollywood cu subiect apocaliptic, orașele pot rămâne fără apă. Cape Town, din Africa de Sud, a fost periculos de aproape de a rămâne fără această sursă vitală, la începutul lui 2018. În prezent, în SUA există cinci orașe care riscă să ajungă în această situație, potrivit TheWeather.
Mexico City, Tokyo, São Paulo și Melbourne sunt câteva din marile orașe ale lumii în care rezervele de apă sunt în pericol. Nici Statele Unite nu sunt imune la problemele legate de apă, aceste cinci orașe prezentând cel mai mare risc, dacă nu iau măsuri urgente, scrie site-ul citat.
El Paso, Texas
Aproximativ o mie de oameni ajung, zilnic, în Texas. Se preconizează că populația statului se va dubla până în 2050, ajungând la 50 de milioane de oameni. Cu secetele din ce în ce mai frecvente, apa este o problemă uriașă.
„Întrebarea este nu dacă, ci când vor veni vremuri grele, va mai fi suficientă apă pentru toată lumea?”, se întreabă Robert Mace, expert la Universitatea de Stat din Texas.
Aflat în deșertul Chihuahuan și primind doar câteva picături de ploaie anual, El Paso este deosebit de vulnerabil. Orașul cu aproape 700.000 de locuitori își ia apa potabilă din Rio Grande.
Râul a înregistrat minime istorice în 2018. Ninsorile din această iarnă au ajutat, dar apa trebuie să curgă din Colorado, prin New Mexico, înainte de a ajunge în El Paso.
În 2013, Texas a dat în judecată New Mexico, spunând că statul consumă mai multă apă decât ar avea dreptul. Pentru a-și reduce dependența de alte surse, El Paso a construit o uriașă instalație de desalinizare, care transformă apa de mare în apă potabilă.
Phoenix
După ani de negocieri, Arizona și alte șase state din sud-vest, care se bazează pe râul Colorado pentru apă potabilă, au convenit asupra unui plan de urgență pentru secetă. Dar oficialii din Phoenix, capitala statului Arizona, sunt conștienți că ziua în care nu se vor mai putea baza pe râul Colorado nu este departe.
„Stăm în mijlocul deșertului, încercând să dezvoltăm un oraș. Acest lucru sfidează logica”, a declarat Cynthia Campbell, consilier pentru managementul resurselor de apă al orașului.
Phoenix a dezvoltat surse alternative de stocare a apei în subteran, dar infrastructura necesară pentru a duce acea apă în toate zonele orașului este încă la câțiva ani distanță.
Los Angeles
Los Angeles își ia cea mai mare parte a apei din alte locuri. Mare parte provine din California și din râul Colorado. La apogeul secetei din California, în 2011, Los Angeles ajunsese să importe peste 90% din apă, de la sute de km distanță.
Chiar și când plouă din abundență, o mare parte din acea apă se pierde, din cauza infrastructurii prost întreținute sau prin evaporare. Râul Los Angeles, acoperit cu beton pentru a opri inundațiile care au avut loc în anii 30, trimite aproximativ 80% din precipitații în golful Santa Monica.
Los Angeles a stabilit obiectivul de a-și reduce, la jumătate, dependența de apa importată, până în 2025 prin diversificarea surselor.
Miami
Este înconjurat de apă, dar o mare parte este apă sărată. Din cauza creșterii nivelului mării, apa mării se infiltrează în stratul acvifer al orașului.
În plus, inundațiile tot mai mari din ultimii ani, din cauza schimbărilor climatice, ar putea aduce în statul acvifer substanțe chimice toxice.
Atlanta
Apele subterane reprezintă doar 1% din totalul aprovizionării cu apă a orașului. Peste 70% din aprovizionarea cu apă provine din bazinul râului Chattahoochee și din râuri mai mici.
În perioadele de secetă, stresul asupra acestor râuri crește. Conservarea apei este un element critic în satisfacerea nevoilor de apă, actuale și viitoare, ale întregii zone – nu doar ale orașului.