Preţurile de consum în SUA au continuat să crească în decembrie, americanii confruntându-se cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din 1982, în urma majorării costurilor cu alimentele, energia şi locuinţele, sporind aşteptările că Rezerva Federală a SUA (Fed) va începe din martie majorarea dobânzilor, transmit Reuters.
Comparativ cu decembrie 2020, indicele preţurilor de consum a urcat cu 7%, cel mai semnificativ avans anual din iunie 1982 şi în linie cu estimările analiştilor.
De asemenea, luna trecută indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut cu 0,5%, după o expansiune de 0,8% în noiembrie, a anunţat miercuri Departamentul american al Comerţului.
Inflația în SUA ar urma să scadă în 2023
Marţi, preşedintele Fed, Jerome Powell, a declarat că Rezerva Federală a SUA este pregătită să facă ceea ce este necesar pentru ca inflaţia ridicată „să nu prindă rădăcini”.
Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a urcat cu 0,6% în decembrie, după ce a crescut cu 0,5% în noiembrie. Comparativ cu decembrie 2020, inflaţia de bază a crescut cu 5,5%.
Totuşi, economiştii încă se aşteaptă la încetinirea ratei inflaţiei după rezolvarea problemelor din lanţul de aprovizionare.
Potrivit noilor prognoze economice prezentate luna trecută de Fed, inflaţia va urca la 2,6% anul acesta, mai mult decât avansul de 2,2% prognozat în septembrie, dar ulterior va scădea la 2,3% în 2023 şi 2,1% în 2024.
Ca urmare a combinaţiei dintre creşterea preţurilor şi gradul solid de ocupare, oficialii Fed cred că dobânda de bază va trebui să crească de la nivelul apropiat de zero unde este acum până la 0,90% la finele lui 2022. Aceasta ar demara un ciclu de înăsprire a politicii monetare care ar face ca dobânda de bază a Fed să urce la 1,6% în 2023 şi 2,1% în 2024.
Record pentru inflație în zona euro
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat luna trecută la un nivel record, iar analiştii se aşteaptă ca tendinţa să continue, un motiv de îngrijorare pentru BCE şi investitori, mai transmite sursa citată.
Potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 5% în decembrie, de la un nivel de 4,9% în noiembrie. Este un nivel record pentru zona euro şi depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%. Analiştii se aşteptau ca rata anuală a inflaţiei să ajungă la 4,7% luna trecută.
Creşterea inflaţiei în zona euro în decembrie se explică în principal prin faptul că preţurile la energie au înregistrat o majorare cu două cifre, cu un avans de 26%, în timp ce preţurile la servicii au crescut cu 2,4%, la bunurile industriale neenergetice au urcat cu 2,9%, iar cele la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de 3,2%.