Viktor Orban: Alunecarea spre război s-a petrecut în trei faze
„Fiecare săptămână ne aduce mai aproape de război”, a avertizat prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, reamintind că finanţarea atacurilor ucrainene pe teritoriul rus ar putea determina Europa să aducă forţele ruse mai aproape de alte state. Un astfel de eveniment a fost începutul negocierilor pentru trimiterea de instructori militari francezi în Ucraina. O evoluţie chiar mai îngrijorătoare este că un număr tot mai mare de actori, inclusiv secretarul general al NATO, au declarat că, pe lângă autoapărare, Ucraina are dreptul de a folosi armele donate de Occident pentru a ataca Rusia.
„Alunecarea spre război s-a petrecut în trei faze: discuţii, pregătire şi distrugere. Am trecut de discuţii, ceea ce analizăm acum este problema pregătirilor, ceea ce ne plasează la (distanţă de) centimetri de distrugere reală”, a zis oficialul maghiar la un post public de radio din Ungaria.
Ungaria nu va reintroduce serviciul militar obligatoriu
Revenirea la serviciul militar obligatoriu este o chestiune internă a statelor europene, nu una care să fie decisă de o armată imperială a UE, crede el. Din punctul lui de vedere, este inacceptabil ca alţii să ia decizii cu privire la „sângele unguresc”. Citând planuri europene, el a anunțat că reintroducerea serviciului militar obligatoriu nu se află pe agendă în Ungaria.
Totuși, Guvernul de la Budapesta a introdus cursuri de apărare în programa școlară de liceu, astfel încât facem multe lucruri care vor face ca Ungaria și întreaga societate să fie capabile de autoapărare, fără încorporarea obligatorie. Din punctul lui de vedere, liderii europeni trebuie convinși să ia decizii pro-pace, iar politicienii pro-război trebuie înlăturați.
Riscăm să ne apropiem de un război mondial
Încercările de a câștiga războiul din Ucraina pe câmpul de luptă riscă să provoace un război mondial. Marșul Păcii, care va avea loc sâmbătă la Budapesta, este organizat pentru a atrage atenția că Ungaria se află pe muchie de cuțit între război și pace. Marșul Păcii se va desfășura înaintea alegerilor europarlamentare. Este o ocazie de a reaminti că părinții fondatori ai UE, care au crezut că Europa nu mai poate suporta încă un război, au avut dreptate.
Deși UE a fost inițial un proiect de pace, creat împotriva războiului, acum mărșăluiește înainte, târându-ne într-unul, a avertizat oficialul maghiar.
„Liderii europeni trebuie determinaţi să ia decizii pro-pace, iar politicienii pro-război trebuie alungaţi. Tentative de a câştiga războiul din Ucraina pe câmpul de luptă riscă un război mondial. Să luăm înapoi iniţativa şi să facem să existe o încetare a focului şi negocieri, înainte să ne găsim în mijlocul unui mare război european.
Istoria a arătat că în prima fază a fiecărui război s-a manifestat furie împotriva susţinătorilor păcii, în timp ce susţinătorii războiului argumentau că nu exista nicio soluţie morală în afara războiului, aşa încât oricine este de partea păcii adoptă de fapt o poziţie morală greşită. Pe urmă a devenit clar că războiul nu era o soluţie la conflicte între naţiuni europene. Ulterior, s-a produs o schimbare spre cei care erau favorabili păcii, şi că ar trebui evitaţi anii de după devastările celui de Al Doilea Război Mondial”, a declarat el.