Toată Germania e în stare de șoc: Dezechilibru social dramatic! Nimeni nu ar fi crezut că se va ajunge aici

euro bancnote

Sursă: Dreamstime

Datele preliminare înregistrate de Oficiul Federal de Statistică arată că prețurile de consum au crescut cu 4,1% în septembrie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut..

Viața a devenit mult mai scumpă în Germania, după ce inflația a depășit pragul de patru procente. Oamenii nu fac față

Creșterea respectivă a fost prima în aproape 28 de ani, când inflația a depășit pragul de patru procente. Ultima dată când Germania a depășit acest prag a fost în decembrie 1993, când inflația a atins 4,3%.

În acest context, conturile de economii din Germania au pierdut în total aproximativ 47 de miliarde de euro în primele nouă luni din cauza ratelor scăzute ale dobânzii, arată calculele efectuate de Comdirect, filiala Commerzbank.

Puterea de cumpărare a consumatorilor, slăbită

Trebuie menționat că o inflație mai mare slăbește puterea de cumpărare a consumatorilor, aceștia putând să cumpere mai puțin. Totodată, inflația este alimentată în momentul de față de mai mulți factori. Un factor foarte important este prețul ridicat al energiei.

„Efectul inflaționist este cel mai evident în sectorul energetic și, prin urmare, la prețurile la gaz și electricitate”, a declarat Jörg Zeuner, economist-șef la compania de fonduri Union Investment, conform focus.de

De asemenea, un raport realizat recent de forul politic al OCDE, inflația a crescut în întreaga lume din cauza costurilor mai mari ale materiilor prime, a problemelor cu aprovizionarea cu bunuri, a cererii mai mari a consumatorilor pe măsură ce economiile se redeschid și a prețurilor care au crescut în timpul pandemiei.

Mai mult, sfârșitul reducerii temporare a TVA-ului în Germania la începutul anului 2021 are la rândul lui un impact asupra creșterii prețurilor.

Se va produce un dezechilibru social dramatic

În cazul în care creșterea prețurilor la energie și benzină continuă, se va produce un „dezechilibru social dramatic”, a avertizat Klaus Müller, șeful Asociației Federale a Centrelor pentru Consumatori.

„Politicienii trebuie să reducă urgent dependența actuală de importurile de energie, să se concentreze asupra economiilor de energie și să prevină sărăcia energetică”, a completat acesta.